Šta su mladi pitali premijerku

Nezaposlenost mladih, nedostatak praktičnog znanja, socijalno preduzetništvo, nepoverenje mladih u institucije samo su neke od tema koje su mladi otvorili i o kojima su večeras razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, što je organizovao OPENS 2019.

Vreme u kojem se dešava ovaj dijalog je ono vreme u kome najnovija istraživanja pokazuju da mladi imaju nizak stepen poverenja u institucije, misle da se njihov glas ne čuje, da ostaju na margini političkih procesa, što ih dodatno demotiviše, pa je jedan od rezultata takve atmosfere da mladi ne izlaze na izbore, podaci su kojima je otvoren Dijalog mladih sa premijerkom.

Izvinivši se na početku, zbog kašnjenja od pola sata, koje je usledilo zbog, kako je rekla, sastanaka sa evroparlamentarcima i pres konferencije u Skupštini Srbije, čija tema su bili izbori, premijerka Ana Brnabić je rekla da "ima ogromno poštovanje prema mladima", te joj je bilo jako važno da stigne na večerašnji razgovor.

"Mislim da poverenje mladih u institucije nije problem samo Srbije, već ta pojava postoji širom sveta i to je nešto o čemu, kao premijerka, želim da razgovaramo. Čini mi se da sam svojom agendom, postavila mlade i obrazovanje, generalno, kao prioritet, mnogo toga smo uradili, ali o tome ne želim večeras da govorim, već želim da čujem šta vi imate da kažete, pitate, predložite i da ostavim vremena za debatu", rekla je Brnabićeva.

Ulazak mladih na tržitše rada i podrška Vlade Srbije tome jedna je od prvih tema koju su mladi otvorili. Oni su pozdravili to što Srbija podržava razvoj preduzetništva i startapova, pogotovo u IT sektoru, ali ih je interesovalo "šta se dešava sa socijalnim preduzetništvom".

"U socijalnom preduzetništvu postoje dva problema. Prvi je taj da je mladima potrebna podrška, a drugi što je organizacijama koje im u tom smislu pomažu, takođe, neophodna podrška", rekli su učesnici Dijaloga i pitali da li je Vlada Srbije spremna da ih podrži.

Predlog da praksa bude plaćena

Još jedna od tema koja je zainteresovala mlade odnosila se na praktično znanje učenika i studenata, te su naglasili da je evidentno da im nedostaju određene veštine nakon formalnog obrazovanja, poput organizacionih i komunikacionih, te su predložili da u sklopu formalnog obrazovanja budu uvedeni predmeti, koji će obučiti mlade za takve i slične veštine, koje su im neophodne pri zapošljavanju, a pogotovo prvom zaposlenju. Još jedan predlog mladih podrazumevao je da im stručna praksa bude plaćena.

"Nezaposlenost mladih u Srbiji je oko dvadeset odsto, to je izuzetno visoko i zabrinjava, a dobro je što je ukupna nezaposlenost ispod deset odsto. Prethodne godine uveli smo prve podsticaje za startap kompanije, ne samo za IT kompanije, već sve. Onaj ko je završio školu i želi da otvori svoju firmu, potpuno je oslobođen plaćanja poreza i doprinosa. Visoki nameti su, generalno, problem za preduzetnike i vlasnike kompanija, a pogotovo kada tek otvorite firmu, pa vas već prvog sledećeg meseca dočekaju nameti", rekla je Brnabić.

Ona kaže da će u narednom periodu pratiti kako se sprovode ove mere, odnosno koliko firmi koje su oslobođene plaćanja poreza je opstalo. Premijerka Brnabić je podsetila da je završen zakon o socijalnom preduzetništvu, te da očekuje da bude upućen na usvajanje.

"Nije sigurno da li će biti usvojen do kraja mandata ove Vlade, ali će onu sledeću sačekati pripremljen i odličan zakon o socijalnom preduzetništvu", rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila da su sprovedene brojne reforme u obrazovanju, te da je dualno obrazovanje dalo odlične rezultate.

"Radno iskustvo i zapošljavanje mladih je od ogromnog značaja, da nakon završetka školovanja ne sede kod kuće i čekaju posao, nego da osnivaju svoje kompanije. Za prvi posao jeste najveći problem nedostatak radnog iskustva, zato smo uveli dualno obrazovanje. Zbog toga smo bili predmet ogromnih kritika, jer navodno stvaramo nisko kvalifikovanu radnu snagu, što je potpuno promašena poenta. U razvijenim zemljama, poput Nemačke, ljudi na najvišim pozicijama su prošli dualno obrazovanje", ukazala je Brnabić.

Ona je istakla da ono što dualno obrazovanje pruža jeste urpavo praksa i radno iskustvo već tokom školovanja, studiranja, i da već imamo odlične rezultate.

"Čak 80 odsto mladih, koji su u određenim kompanijama pohađali dualno obrazovanje, sada je u tim kompanijama zaposleno i prima platu iznad republičkog proseka", rekla je Brnabić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво