Vučić: Odlični odnosi Srbije i Grčke, međusobna podrška

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Atini, posle sastanka sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, da će Srbija imati značajnu podršku te zemlje na evropskom putu.

Aleksandar Vučić je novinarima preneo da je sa Pavlopulosom razgovarao o svim ključnim problemima, o pitanju Kosova i Metohije, problemima Grčke, te da su otvoreno razgovarali o evropskom putu Srbije i problemima koji postoje u samoj Uniji, kao i definisanju prostora za proširenje.

Istakao je da postoji mnogo prostora za širenje i unapređenje saradnje dve zemlje, ali i po pitanju međusobne podrške u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Vučić je ukazao da su bilateralni odnosi odlični i izrazio uverenje da će i trgovinska razmena rasti, kao što raste i razmena usluga.

U tom smislu, naveo je da samo u turističkim uslugama godišnje potrošimo 464 miliona evra, kao i da sve više grčkih turista u Srbiji - 72.000, uz oko 115.000 noćenja.

"Imaćemo značajnu podršku Grčke na EU putu Srbije, a Grčka uvek može da računa na podršku Srbije", naglasio je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će se, kroz današnji razgovor sa privrednicima , omogućiti da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju, kao i da su srpskim investitoraima vrata u Grčkoj otvorena.

"Važan je trenutak. Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom ili nešto daljem okruženju u odnosu na Srbiju, ne možemo ni da postignemo nikakav uspeh na svom evropskom putu", rekao je Vučić.

"Bolje saobraćajno povezivanje Grčke i Srbije"

Predsednik Srbije rekao je da je sa Pavlopulosom razgovarao o boljem saobraćajnom povezivanju dve zemlje u okviru inicijative "Pojas i put", o čemu će, kako je rekao novinarima, razgovarati sutra i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Ukazao je da Grčka ima odličnu prugu od Atine do Soluna, ali da je ostao deo od Soluna do Severne Makedonije.

"Pruga kroz Severnu Makedoniju je jednokolosečna, to bi moralo da se promeni. Mi moramo sve da promenimo i sve da izgradimo i spremni smo da uđemo u taj aranžman u okviru Pojasa i puta. Sa našim grčkim prijateljima smo razgovarali, jer mislimo da bi oni time dobili mnogo veći broj turista", rekao je predsednik.

Izgradnja brze pruge, kako je naveo, od Beograda do Niša kojom vozovi idu 200 kilometara na sat, zatim od Niša do granice sa Severnom Makedonijom gde idu 120 do 160 kilometara na sat, značila bi da se brže stiže na Halkidiki i do Soluna.

Vučić kaže i da je pre nekoliko dana o tome telefonom razgovarao i sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zajevom i da je i Severna Makedonija spremna da uđe u tu inicijativu.

Upitan kako Atina gleda na inicijativu "mali Šengen" sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Vučić kaže da ne misli da se Grčka u to meša, jer je to tržište za njih malo.

Govoreći o odnosu sa Grčkom, Vučić kaže da se Grci i Srbi tradicionalno vole, ali da bi sada trebalo da preduzmu i više od toga kako bi saradnja bila još bolja.

"Motor razvoja cele Evrope" 

Kako je rekao, nikada se nije desilo Srbija dobije evropski novac, pa da pusti Kineze da grade, kao što je bio slučaj sa Pelješačkim mostom u Hrvatskoj.

"Kada se to dogodi u Srbiji, onda nam držite pridike", poručio je predsednik Srbije.

Sa grčkim predsednikom je razgovarao o tim pitanjima, povodom ideje Pavlopulosa da region Jugoistočne Evrope u budućnosti bude motor razvoja i ekonomskog rasta cele Evrope.

Vučić je rekao da je to svakako dobra ideja i vizija, bez obzira na trenutnu snagu ekonomija zemalja tog regiona.

Na pitanje da li će velike zemlje da zamere takve ambicije, Vučić je rekao:

"Kada je neko veliki, ne obazire se na malog", primetio je Vučić i dodao da će prihvatiti "grčki princip" u međunarodnim odnosima, koji je danas čuo od predsednika Grčke, a koji podrazumeva poštovanje međunarodnog prava, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво