Srbija otvara novo poglavlje u pregovorima sa EU

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija otvara Poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala. Iako će to biti samo drugo otvoreno poglavlje za godinu dana, Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja je u drugoj polovini ove godine napravila iskorak ka evropskom putu. Najavljujući otvaranje novog poglavlja, komesar za proširenje Oliver Varhelji pozvao je Beograd "da ubrza reforme".

U tehničkom smislu za otvaranje su u ovom trenutku bila spremna još tri poglavlja - Poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, Poglavlje 21 o transevropskim mrežama i 14 - o politici saobraćaja, ali politička saglasnost između zemalja članica postignuta je samo za Poglavlje 4.  

Prema EU izvorima, rasprava između zemalja članica kretala se između otvaranja jednog ili nijednog poglavlja, zbog stava nekih zemalja da nije bilo dovoljno napretka.

Posle loših vesti za proces proširenja poslednjih meseci i blokade pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, dobra vest je da se proces za Srbiju ipak nastavlja, iako po znatno usporenom tempu od dva poglavlja godišnje.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji izjavio je nadavno da su očekivanja zemlje, koja već uveliko pregovara, mnogo veća od jednog poglavlja po međuvladinoj konferenciji i pozvao Srbiju da ubrza reforme i pokaže opipljivije rezultate u oblasti vladavine prava i slobode medija.

Jadranka Joksimović, ministarka za Evropske integracije sastala se sa komesarom Varheljijem uoči međuvladine konferencije, koja će biti održana večeras po završetku sastanka Saveta ministara opštih poslova.

Na konferenciji koju je zakazala Finska, trenutna predsedavajuća EU, biće prisutni predstavnici svih zemalja članica i Evropske komisije, a delegaciju Srbije predvodiće ministarka Joksimović.

U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014. Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35, poslednji put u junu ove godine poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво