Dačić: Ponašanje Prištine ne daje optimizam za nastavak dijaloga

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je ponašanje Prištine, navodeći kriviču prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ga ne želi za pregovaračkim stolom, pokazatelj da njoj nije stalo do dijaloga i kompromisa.

"Ako ovako budu nastavili, nismo optimisti kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Dačić uoči početka sednice Glavnog odbora svoje Socijalističke partije Srbije, dodavši da će ponašanje Prištine biti jedna od tema sednice.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što Srbija ima konstruktivan pristup, na osnovu postupaka Prištine može se zaključiti da je reč o jednom "političkom ludilu" i jednostranim aktima koji pokazuju da je Priština najveći faktor nestabilnosti.

"To je pokazatelj da njima nije stalo do dijaloga i kompromisa, samo je problem u tome što oni ne shvataju da se situacija veoma promenila", rekao je Dačić i dodao da se danas spoljnopolitička pozicija Srbije promenila i poboljšala.

Naveo je da se to može videti i u suretu predsednika Vučića sa brojnim međunarodnim zvaničnicima, a istovremeno je Srbija uradila mnogo i na jačanju svoje pozicije time što je stabilizovala finansijsku situaciju.

Dačić je dodao da je za ovu vladu najvažniji cilj da se sačuvaju mir i stabilnost na KiM, dodajući da zbog toga u Srbiji mora postojati političko jedinstvo i stabilna politička situacija.

"To je suština našeg odnosa sa Srpskom naparednom strankom (SNS). Mi delimo iste ciljeve, a to je da Srbija što bolje zaštiti svoje državne i nacionalne interese i ostvari sve preduslove da u jednom dugom peirodu možemo da imamo društveni rast", zaključio je Dačić.

Dačić o incidentu ispred Skupštine: To nije politički čin

Dačić je osudio sinoćni incident ispred Skupštine Srbije kada su učesnici protesta s pojedinim vođama opozicije pokušali jarbolom za zastavu da polome staklo na ulaznim vratima i poručio da takvo ponašanje državni ograni treba da sankcionišu.

"Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje, jer je to pokazatelj jednog ekstremizma i nasilja koji šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri, i to zaista zahteva reakciju državnih organa", rekao je Dačić.

Ocenio da sinoćni incident ispred Skupštine Srbije nije politički događaj.

"Neke stranke očigledno mogu da uđu u Skupštinu samo ako provale, umesto da uđu na izborima. Zato i neće da učestvuju na izborima, to je za njih jedina dobitna kombinacija", istakao je Dačić.

Na pitanje novinara da li se sinoćnim događajem ponavlja 5. oktobar, Dačić je odgovorio da istorija može da se ponovi ili kao tragedija ili kao farsa.

"U ovom slučaju, mislim da je to i tragedija - zato što se ponavljaju neke slike koje samo nanose štetu Srbiji, a s druge strane i farsa - zato što su u pitanju političke stranke koje nemaju gotovo nikakvu političku podršku u biračkom telu Srbije", naveo je Dačić.

"Danas pokušavaju da predstave da je politički legitimno kada crtate nekome metu i kažu da su to metafore. U listu 'Identitet' pred ubistvo Đinđića je objavljen jedan tekst da je 'Đinđić meta slobodnog strelca'. Nažalost, to se i desilo", podsetio je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas neko pokušava da "izvrgne ruglu" kada se slična situacija ponavlja sa akutelnim predsednikom Srbije.

Ne nastupamo sa SNS-om, ponosni na zajedničke rezultate

Lider SPS-a je rekao da ta stranka neće na narednim izborima imati zajedničku listu sa SNS-om i poručio da je zadovoljan rezultatima koje je njihova zajednička koalicija u proteklih sedam godina ostvarila, a što će biti osnova za njihovu buduću saradnju.

"Nastavićemo saradnju sa SNS-om, ali na izbore ćemo nastupati samostalno, odnosno u koaliciji s Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, nećemo imati zajedničku listu sa SNS-om, što je i normalno, jer smo do sada uvek išli odvojeno na izbore", rekao je Dačić.

On je pozitivno ocenio sve rezultate koje je SPS ostvarila u koaliciji sa SNS-om, dodajući da je za proteklih sedam godina napravljen veliki pomak kada je reč o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 08. dec 2019, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

Oko KosMeta nema dogovora....

Zapadne sile su agresijom na Srbiju privremeno okupirale srpski Kosmet i proglasili ga "nezavisnim" misleci da ce ga Srbija,pod pritiscima milom ili silom priznati,a da se usput Rez.SB.UN.1244 zaboravi kao da je nisu ni potpisali.
Medjutim,Srbija je mudrom politikom i jalovim dogovaranjima u okviru Briselskog sporazuma kupovala vrijeme sve dok se se geopoliticka situacija u svijetu nije promijenila u korist prava i pravde,tj,Srbije.
I sada,Zapad i Albanci ne znaju sta ce,sve zajedno ih hvata nervoza jer ne mogu koristiti silu,a medjunarodnopravni argumenti su u srpskim rukama.Albanci polako uvidjaju da zapadni saveznici nece radi njih uci u sukob sa Srbijom i Rusijom,a imaju svjez primjer kako je Amerika napustila saveznike Kurde,pa postaju sve nervozniji.I zato ne treba pozurivati nikakve razgovore jer Zapad i Albanci hoce samo "nezavisnost" sto im Srbija ne moze dati i sto im ne dopusta ni Rez.SB.1244.Treba cekati da kruska sazrije i sama padne na zemlju.

(nedelja, 08. dec 2019, 15:30) - anonymous [neregistrovani]

Dogovor

Bilo kakav dogovor pa makar i neki koji nasi gradjani ne bi podrzali za njih bi bio gubitak. Znaci, ne bi mogli da imaju sve sto imaju sada. Naravno da nisu zainteresovani. A ovi stranci oni bi samo da skinu sa vrata taj "problem" i briga ih za ostalo. Naravno da su protiv nas.

(nedelja, 08. dec 2019, 13:49) - FORum LIvii [neregistrovani]

kontinuitet

Deluj lokalno , mosli globalno.
Pristina je samo izvrsilac poslova globalnih hegemona.
Zadnji dogadjaji su samo nastavak scenarija kojim se vrsi pritisak na Srbiju sa globalnim ciljevima.
Pritisak na Srbe na KiM upadom do zuba naoruzanih policajaca i hapsenja , ismevanje Briselskog sporazuma odbijanjem formiranja Zajednise srpskih Opstina, kontinuirani napad na povratnike, uvodjenje taksi , hapsenje srpskog pregovaraca za KiM Djurica, podbunjivanje albanskih Opstina na Jugu Srbije i dela Muslimanskih stranaka u Raskoj oblasti,i td.
Najnovije izjave i navodne tuzbe protiv Predsednika Srbije su samo nastavak tencija po naredjenju i scenariju sa strane.
To se vidi i po prebrzoj i tendencionoj reakciji EU kojom revidira presude Haskog tribunala i insinuira i menja dogadjaje .

(nedelja, 08. dec 2019, 13:11) - milan lala [neregistrovani]

"Dogovor "

Ni albancima a prevenstveno ne njihovim zapadnim mentroima SAD i EU nije stalo ni do kakvog dogovora koji bi bio prihvatljiv i za Srbiju. Da im je do dogovora odavno bi ga bilo. Svi oni djuture zele da Srbija prizna kvazi drzavu "kosove " i to bez pogovora , e pa gospodo agresori i okupatori taj film necete nikad odgledati . Silom necete smeti a prevariti nas ne mozete. Na istoku novi je sudija .