Osude incidenta na skupštinskim vratima

Predsednica Skupštine Maja Gojković i potpredsednik Đorđe Milićević osudili su večerašnji incident na vratima Doma Narodne skupštine.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković osudila je u saopštenju, kako je navela, nasilni pokušaj upada u Dom Narodne skupštine.

"Pristalice Saveza za Srbiju, na čelu sa Boškom Obradovićem, koje su upadale u zgradu RTS-a, Skupštinu grada Beograda, obračunavale se sa novinarima, sada su pribegle novom vandalskom činu i jasno pokazale da je njihova jedina namera da izazovu nerede u želji da mimo volje građana dođu na vlast. U divljačkom pokušaju da razbije vrata Parlamenta, zloupotrebom zastave Srbije, narodni poslanik Boško Obradović je pokazao da ne poštuje državne simbole naše zemlje", navela je Maja Gojković.

Istakla je da je Srbija demokratska zemlja u kojoj građani imaju pravo da mirno protestuju, ali niko nema pravo da nasilno upada u institucije. "Parlament je mesto dijaloga predstavnika građana Srbije, a ne mesto izazivanja i podstrekavanja nasilja", zaključila je Gojkovićeva.

Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević rekao je da su pojedinci iz, kako je rekao, "dela tzv. ulične opozicije", večeras jasno stavili do znanja šta je njihov cilj – "nasiljem zauzeti institucije, pogaziti sve demokratske postulate političke borbe i tako preuzeti vlast".

Milićević je u pisanoj izjavi ocenio da je to pravo lice onih koji svakodnevno atakuju na predsednika i Vladu Srbije, fabrikujući afere i iznoseći najgrublje neistine o ministrima i članovima njihovih porodica.

"Umesto nasilničkog ponašanja i beskrupuloznog napada na Skupštinu Republike Srbije, kao i nasrtaja na skupštinsko obezbeđenje, nije im palo na pamet da konačno pristupe na sednice skupštine i počnu da rade ono zbog čega su dobili mandat i da se na autentično demokratski način bore za interes građana", istakao je Milićević.

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović osudila je incidente navodeći da to nije slika Srbije, ali da "jeste slika Saveza za Srbiju".

"Jer kad god protest preuzme Boško Obradović imamo incidente i nasilje. Zaboravljaju, međutim, da se u demokratiji vlast ne osvaja upadima u institucije i nasiljem nego glasanjem na izborima", kaže Mihajlovićeva.

Ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je večeras da Boško Obradović "nije prvi ljotićevac koji je pokušao da ponizi Skupštinu Srbije, ali je prvi koji je za to pokušao da iskoristi zastavu Srbije".  

Na ulazu u parlament je tokom protesta "1 od 5 miliona" došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje.

Kako se na snimku vidi, među demonstrantima na vratima Skupštine bio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, koji je takođe udario jarbolom od zastave u ulazna vrata parlamenta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво