Vulin o slučaju Račak: EU treba da se uzdrži od ishitrenih izjava

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je Evropsku uniju da se uzdrži od "ishitrenih i zapaljivih" izjava po pitanju slučaja Račak.

"Kao organizacija koja nije nadležna za donošenje pravnih ocena i istorijskih zaključaka, EU bi mnogo pomogla pomirenju i miru u regionu ako bi se njeni organi i funkcioneri uzdržali od iznošenja stavova u javnosti koji mogu biti zapaljivi", rekao je Aleksandar Vulin povodom sinoćnjeg saopštenja Kacelarije EU u Prištini.

"Vlasti EU trebalo bi da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način i onakva kakva jeste, uz poštovanje žrtava", rekao je ministar Vulin.

Iz EU su u petak uveče za prištinsku Gazetu ekspres naveli, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Vilijem Voker falsifikovao činjenice o onome što se dogodilo u Račku, tokom sukoba, da "nema prostora da se negiraju ili relativizuju događaji koji su se dogodili u Račku na Kosovu u januaru 1999." 

Ministar odbrane izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić udaljio kosovske Albance od nezavisnosti onoliko koliko ih je Vuk Jeremić približio samostalnosti.

"Šiptari znaju da su ih pregovori sa Vučićem udaljili od nezavisnosti isto koliko ih je Jeremić približio samostalnosti. Zato im je jedini zahtev da Srbe predstavlja neko ko neće predstavljati Srbiju već samo sebe", rekao je Vulin povodom izjave Aljbina Kurtija da neće predsednika Vučića za pregovaračkim stolom.

Ministar odbrane je ocenio da "kao što Đilas i Obradović hoće vlast bez izbora, tako i Kurti hoće pregovarača koji ne predstavlja Srbe".

"Vučić je jedini koji može da govori ne samo u ime Srbije već i u ime svih Srba i to Kurti zna, zato od njega i beži", izjavio je ministar Vulin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво