Od 1. januara indeksacija penzija po švajcarskoj formuli

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se od 1. januara 2020. godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli. Usvojen i set poreskih zakona.

"Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da je to najbolji i najpravedniji model za najstarije sugrađene.

U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada.

Skupština Srbije usvojila je set poreskih zakona među kojima su izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se smanjuje stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 26 na 25,5 odsto.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojima se povećava neoporezivi iznos mesečne zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.

Opterećenje na zarade biće smanjeno sa 62 na 61 odsto, rekao je tokom rasprave ministar finansija Siniša Mali.

Poreski podsticaji 

Usvojeni su i poreski podsticaji koji se tiču državljana Srbije koji žive u inostranstvu, kojima će se, ako se vrate i zaposle u Srbiji, biti umanjena osnovica za obračun poreza i doprinosa za 70 odsto.

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana omogućavaju povoljnije uslove za privređivanje rasterećenjem privrednih subjekata, stvaraju se uslovi za suzbijanje sive ekonomije i podstiče se priliv investicija.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama, izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu, izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Uvođenje platnih razreda za zaposlene u državnim službama odloženo je za 2021. godinu.

Takse za javne medijske servise RTS i RTV od 1. januara 2020. godine biće povećane sa 220 na 255 dinara, predviđeno je izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je danas usvojen u Skupštini Srbije.

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 11. dec 2019, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Konstatacija

Srbija praktikuje, cene evropske unije i pričaju, kako je struja, najjeftinija, u evropi, a ne kaže kako su plate 6 puta manje u srbiji, u odnosu na evropske zemlje

(petak, 06. dec 2019, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Ko je odgovoran za to sto mi koji smo otisli u penziju 2018.god.nismo dobili povecanje penzija?Ko ce i kada odgovarati?

(petak, 06. dec 2019, 17:19) - Markovljev [neregistrovani]

Evropa i Svet

Lepo je od nasih politicara sto kad god im to odgovara uporedjuju Srbiju sa Evropom i Svetom. Sad penzije, juce struja, sutra mozda voda, meso i drugo, ali se ne uporedjujemo kada oduzmemo penzionerima 10 posto penzije koje niko ne zna kako se obracunavalo i kako "vracalo" jer resenje na ime se ne salju a kada se interesuje covek i pismeno, svi su za to nenadlezni. 

(petak, 06. dec 2019, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

mozak..

E kad budemo imali njihove plate mozemo pricati i o njihovim penzijama.

(petak, 06. dec 2019, 15:57) - Jelka [neregistrovani]

Penzija za režiju

Umesto penzija bolje podeliti brasno, ulje, so, sećer...

(petak, 06. dec 2019, 15:05) - DrMr [neregistrovani]

Internet

Na internetu postoje objasnjenja u vezi povecanja penzija ,od kada i koliko,kada ce biti sledeci put povecanje.Nemojte da vam internet sluzi samo da citate,kritikujete vladu,amere itd.

(petak, 06. dec 2019, 14:57) - Ulmer [neregistrovani]

Penzije

Ljudi sta se uzbunili,skoro svuda se penzije uskladjuju na ovakav nacin ili slican.Npr. u Nemackoj se uskladjuju na osnovu povecanja plata,napr.za iducu godinu 2020-tu penzije povecavaju koliko je bilo povecanje plata 2018-te uvek jednu godinu unazad,iduce godine od 1.07. povecavaju se penzije za 3,15%,istocni deo Nemacke za 3,90%.

(petak, 06. dec 2019, 14:29) - Stefan [neregistrovani]

Socijalizam

Dakle bilo je svi radimo. Onda su došle 90te i onda smo se podelili ko će više ko će manje dobijati. A sada po šablonu pu ne važi ništa. Evo vama sve evo ovima ništa.

(petak, 06. dec 2019, 13:53) - milan [neregistrovani]

Re: "Dali ima neki ekonomist da nam to objasni?"

Ima i pokušao je to objasniti na jedan jedini način, ali nije
objavljeno.

(petak, 06. dec 2019, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

Ko nam kroji kapu

Dakle, podlegli smo pritiscima MMF-a...
U sustini ostaje sve isto, sem sto ce penzioneri sa najvecim penzijama dobijati najvise, oni sa najmanjim - zanemarljivo malo. Umesto da se napravi sablon da oni koji imaju najvise dobiju manje, a oni koji su na ivici, ne siromastva, vec gladi, dobiju makar toliko da ne zive na najjeftinijem jogurtu, salami podrigusi i bajatom hlebu...
Bravo, drzavo, sad se vidi ko ti "kroji kapu".
MMF.