Vuletić za RTS: Velike sile na ovom prostoru pokušavaju jedna drugu da istisnu

Sociolog Vladimir Vuletić je rekao za RTS da je pozicija Srbije dosta jasna i da joj je stalo do toga da se problem Kosova reši. S jedne strane, Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, a sa druge strane politiku dobrih odnosa sa svim velikim silama, istakao je Vuletić.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vladimir Vuletić je rekao da velike sile na ovom prostoru pokušavaju da jedna drugu istisnu i to čine preko leđa pojedinih država, pogotovo onih koji pokušavaju da vode nezavisnu politiku.

"To ništa suštinski ne menja na kursu Srbije koji je do sada bio jasan i takva politika se jako dugo vodi", rekao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, s jedne strane to je politika vojne neutralnosti, a sa druge strane politika dobrih odnosa sa svim velikim silama.

"Juče smo imali najavu posete predsednika Aleksandra Vučića Nemačkoj koja je usledila nakon susreta u Sočiju. U tom smislu, kurs Srbije se neće menjati i uvek ćemo imati prilike da čujemo komentare nakon razgovora najviših političara i državnika sa bilo kojom stranom", kaže Vuletić.

Komentarišući izjavu ambasadora SAD na Kosovu Filipa Kosneta, Vuletić kaže da to nije ništa novo.

"Pozicija Srbije je dosta jasna i Srbiji je stalo do toga da se problem Kosova reši i vrlo je jasno postavila model kako do tog rešenja doći, a to je kompromis. Pitanje je samo šta koja strana pod tim što nazivamo kompromis podrazumeva. Tu nema ništa novo, niti se razlikuje stav SAD", kaže Vuletić.

Kako kaže, i ranije je bilo naznaka da se oni neće protiviti nekoj vrsti teritorijalnog razgraničenja, i ta pomeranja nisu nova u stavovima.

"Nekada izgleda kao najava korekcija granca, to je nešto o čemu će vreme dati svoj sud", kaže sociolog.

"Srbija rapoložena za saradnju sa svima" 

Rusija i Srbija proizvodiće rakete, otkriva Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Moskvi.

Vuletić kaže da je Srbija rapoložena za saradnju sa svima i za ovakvu vrstu saradnje - koji hoće da je uključe u smislu podizanja proizvodnih kapaciteta.

"U tom smislu Srbija je otvorena za saradnju i bila bi otvorena za saradnju i sa SAD i sa bilo kojom drugom zemljom koja bi joj ponudula ovakav način razvoja", kaže Vuletić.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što su ta pitanja osetljiva, ako priču proširimo dalje, uvek su pod lupom sva ulaganja, recimo Kine u Srbiju.

"Ne možemo očekivati brži ekonomski rast ako se oslanjamo na zemlje koje su i same nekada u recesiji iz razloga što se to nekome dopada ili ne iz političkih razloga", istakao je Vuletić.

Istorija je takva da se moć i snaga pojedinih velikih zemalja ogleda u tome koliko su ekonosme snažne i koliko mogu da pomognu onim zemljama koje tu pomoć očekuju

Ukoliko Zapad i SAD to ne mogu a Kina i Rusija mogu, to govori o globalnijim pomeranjima, kaže Vuletić.

"Što se Srbije tiče, ona se ne opredeljuje na ovaj ili onaj način, nego hoće da koristi prilike za ekonomski razvoj", zaključio je Vuletić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 07. dec 2019, 10:49) - anonymous [neregistrovani]

Velike sile...

Ni Rusi nas ne vole, samo interese! A mi kao mala deca...

(petak, 06. dec 2019, 09:16) - Дејан [neregistrovani]

Сасвим исправно

Спољна политика се води сасвим исправно и треба овако да се настави. Питање Косова и Метохије може да се реши само поштујући резолуцију 1244 као основ свих решења.

(petak, 06. dec 2019, 09:14) - Питање [neregistrovani]

Питање

Поштовани новинари, имам за вас једно питање? Како ви успете да сазнате да у француској неки људи штрајкују а не успете да сазнате да у нашој земљи штрајукују поштари? Хвала.