Makron: EU načinila grešku kad je rekla da je članstvo jedini odnos sa Zapadnim Balkanom

Pre bilo kojeg sledećeg otvaranja pregovora o članstvu moramo da reformišemo politiku proširenja, kako bi ona bila jasnija, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron posle samita NATO-a u Londonu, dodajući da se nada da je to moguće pre Samita EU u Zagrebu, u maju 2020. godine.

Makron je rekao da je "EU učinila kolektivnu grešku tako što je proglasila da je prijem u članstvo naš jedini odnos sa Zapadnim Balkanom". Ocenio je i da bi proces trebalo da bude više politički i "praćen" fazom strateškog partnerstva u kojoj će biti više direktnih ulaganja.

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse da se Pariz predomisli i odobri otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom do marta, Makron je rekao da nije samo Francuska bila protiv otvaranja pregovora, ali da prihvata odgovornost i "ulogu negativca ako je drugima tako lakše."

Francuski predsednik je ponovio raniju ocenu da je sadašnji proces pristupanja suviše birokratski, konfuzan i nerelevantan i za zemlje kandidate, navodeći kao primer Srbiju.

"Da li mislite da se život građana Srbije promeni svaki put kad otvorimo neko poglavlje – ne bih rekao. Zato treba ponovo promisliti ceo proces," rekao je Makron.

On je naglasio da u potpunosti priznaje sve reforme sprovedene u Severnoj Makedoniji, uključujući i hrabru odluku o promeni imena.

"Krajnji cilj procesa je da čvrsto vežemo Zapadni Balkan za Evropu. Znamo da je to geopolitički izazov, izbeći intervencije drugih zemalja, izbeći destabilizaciju koja je rizik i za te zemlje i za Evropu. To povezivanje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan, to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja", poručio je Makron.

Predsednik Francuske je ocenio da je bila greška zasnovati odnos sa Balkanom samo na pristupanju EU, ali da je ono moguće u jednom trenutku.

"Mnogi kažu, hajde da otvorimo sada pregovore, znamo da se neće završiti za manje od deset godina. Ali to znači da se poigravamo sa celom generacijom, ako kažemo, otvaramo pregovore koji se nikada neće završiti. Evropa je to već uradila sa Turskom i to traje više od 40 godina. To je loša politika", naveo je francuski predsednik. 

Više investicija u Zapadni Balkan 

Makron je naglasio da EU mora više da investira u zemlje Zapadnog Balkana, na planu obrazovanja, kulture, ekonomije.

"Bio sam u Srbiji u julu i tamo sam rekao, neboderi koje se dižu u Beogradu nisu evropske investicije", rekao je Makron.

"Priznajem napore koje je učinila Severna Makedonija i moramo naći načina da sa Severnom Makedonijom i Albanijom stvorimo mnogo jače strateško partnerstvo sa više konkretnih investicija koje će promeniti živote građana. Pre bilo kakvog otvaranja pregovora moramo da reformišemo proces pregovora kako bi bio jasan i reverzibilan, nadam se da to možemo da uradimo pre samita u Zagrebu. Na toj osnovi spreman sam da napravimo napredak. Ali to je proces u kojem ne može biti automatizma i u kojem prihvatamo potrebu da više investiramo", naveo je francuski predsednik na samitu NATO-a u Londonu.

Makron je naglasio da će se protiviti bilo kakvom novom proširenju koje neće pratiti duboka reforma EU.

"Budimo iskreni, sa 27 ili 28 članica naš sistem je suviše komplikovan. Sistem konsenzusa sa 27 ne fukcioniše, Komisija sa 27 komesara ne funkcioniše. Oni koji podržavaju proširenje moraju da prihvate više odlučivanja kvalifikovanom većinom i da svaka zemlja neće imati komesara", poručio je Makron.

"EU nije labavo povezano zajedničko tržište već politički projekat, što podrazumeva mnogo više integracije. Zato sam vrlo oprezan kada govorimo o ovim temama, jer znamo da poslednje proširenje nije bilo dobro sprovedeno jer je išlo na štetu integracije i nove političke koncepcije Evrope", zaključio je Emanuel Makron.

broj komentara 16 pošalji komentar
(četvrtak, 05. dec 2019, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

Kako su usle Rum.i Bug.

Rumunija i Bugarska su usle u EU zato sto su dale aerodrome da nas NATO bombarduje.To im je obecao licno Sreder. A sta da radimo kad je isto dobar sa Putinom koji ga je postavio za Direktora Severnog toka.To je sve politika i mi mali moramo da cutimo.Nije istina da moramo biti clan NATO da bi usli u EU jer ima clanica koje nisu u NATO a clanice.Poz.iz Nem.

(četvrtak, 05. dec 2019, 10:32) - anonymous [neregistrovani]

Rumunija i Bugarska

Su iskoristile rusofobiju na zapadu i zato i Jesu u EU.
Srbija nikada nece uci u EU. Samo nivni se nadaju...

(četvrtak, 05. dec 2019, 09:47) - Vlajko [neregistrovani]

Tako je

Svaka mu je ka Njegoševa. Realnost jeste negde drugde za ceo Balkan, sada bez Rumunije i Bugarske koje ispunjavaju manje uslova od onih koje je do sada ostvarila Srbija a ušle su u EU na foru. Tu je i Turska. To je okruženje koje treba da ima neki svoj okvir bescarinske unije, otvorenog tržišta robe i kapitala jer je on realno međuzona EU, sa jedne i Evroazijske unije i Kine, sa druge strane. Kada bi svi bili samo sa ove ili one strane te granice, bili bi u velikoj opasnosti i prvi na udaru. Ovako bi postojala jedna zona relaksacije koja bi za nas bila pogodna jer bi uživala povlastice i od zapada i od istoka za tu svoju neutralnost.

(četvrtak, 05. dec 2019, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Tako i treba da se radi, da se pomogne drzavama do dostignu standard evrope pa onda da se uclane. POgledajte Hrvatsku i sam Makron je to pomenuo ona je poslednja clanica EU. svi od 20 do 30 godina su se iselili u Nemacku i Irsku, i sada evrospka unija mora da spavasva Hrvatsku od bede. Bolje ne biti clan EU a dobijati mnogo vecu pomoc i finansijsku i svaku drugu dok gradjani ne dostignu nivo da ne zele da napuste svoju zemlju nego da udjemo u EU pa da nam se na igralistima okupljaju samo penzioneri koji igraju sah

(četvrtak, 05. dec 2019, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

Šta je EU

Osnovni problem EU danas je to što je ona prvenstveno ne ekonomska, ne politička, nego ideološka zajednica i to zasnovana na neoliberalnoj ideologiji i naopakim i neprirodnim vrednostima. Zbog toga je praktično u sukobu i sa SAD i sa tzv. Zapadnim Balkanom i sa Turskom i sa Rusijom i sa Kinom, praktično sa celim svetom, a i sa samom sobom, tj. sa onim delom stanovnika koji ne žele da pristanu na to.

(četvrtak, 05. dec 2019, 08:23) - anonymous [neregistrovani]

Макрон је у праву, а за Србију је то много боље!

Наставићемо садашњу политику јачања веза са Истоком, ојачаћемо економију и војску и када дође време за евентуално чланство у ЕУ (ако се то икада догоди и/или ЕУ "преживи" до тада?) бићемо у много бољој позицији него данас! Такође, таква, "нова" и јака Србија у будућности може да буде "мост" између Запада и Истока, чиме се отварају нове могућности за добробит нас и наше земље! Само напред, сложно, храбро и у своју корист! Живела Србија!

(četvrtak, 05. dec 2019, 08:10) - anonymous [neregistrovani]

UE

Slažem se donekle s Makronom. Mislim da otvaranje pojedinih poglavlja utiče na život građana, jer jedna zemlja treba prvenstveno uraditi svoje pravosudje.
EU je neksd zamišljena kao ekonomska zajdnica, a ne kao politička.

(četvrtak, 05. dec 2019, 03:46) - anonymous [neregistrovani]

NeEu

Srbija bi trebala da se mane unije i da gradi i ojacava svoju nezavisnost..

(četvrtak, 05. dec 2019, 02:52) - anonymous [neregistrovani]

Puno hvala Makronu

Mi vise volimo kineske investicije nego evropske. Samo nam platite obestecenje za ono sta ste porusili i svako svome.EU je propali model koji nema buducnost zato Makron i Merkel hoce da je reformisu. Buducnost je na istoku.Pozdrav

(četvrtak, 05. dec 2019, 02:28) - anonymous [neregistrovani]

neverovatno

ovo je vrlo lose.Za poznavaoce prilika jasno je da ce se od sada u EU moci uci samo ako podpisete dokument da pristajete da u toj uniji budete gradjani ne drugog nego treceg reda.