Varhelji: Za pet godina bar jedna zemlja da bude spremna za članstvo

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji kaže da će njegovi prioriteti u reviziji metodologije pristupnja biti na većoj kredibilnosti, ali bržoj dinamici procesa.

Oliver Varhelji je ocenio da bi na kraju njegovog mandata, za pet godina, bar jedna zemlja trebalo da bude spremna da uđe u Evropsku uniju. 

Novi komesar za proširenje je u debati sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta naveo da promena metodologije pristupnja ne dovodi u pitanje politiku proširenja EU, niti bi trebalo da utiče na Srbiju i Crnu Goru koje su već u procesu pregovora.

"Niko ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Ona je nedirnuta i o tome se neće razgovarati", kazao je Varhelji.

Najavio je da će Evropska komisija početkom januara izaći za konkrentnim predlogom o promeni metodologije pristupnja na osnovu čega će se dalje voditi debata među zemljama članicama.

Varhelji je naglasio da "francuski predlog" nije i jedini i da među zemljama članicma ima "mnogo drugih" koje se ne slažu sa blokadom do koje je došlo.

"Možemo da govoriti o promenama metodologije kako bi je učinili kredibilnojom za zemlje kandidate i zemlje članice. Ako to uradimo onda moramo proces učiniti i dinamičnijim", kazao je Varhelji.

Objasnio je da će njegov fokus revizije metodologije pristupanja biti na obezbeđivanju prioncipa da kada zemlje ispune postavjne uslove i mi EU mora da ispuni svoj deo.

"Ako bude kretanja unazad ili zaustavljanja po pitanju reformi onda ćemo maorati da zaustavimo i pregovore", jasan je Varhelji.

Komesar za proširenje kazao je i da promena metodologije u procesu pristupanja ne bi trebalo da se odrazi na Srbiju i Crnu Goru koje su već godina u pregovorima o članstvu.

"Pravila igre se ni do sada nisu menjala za vreme igre", zaključio je novi komesar za proširenje Evropske komisije.

Varhelji je u govoru pred poslanicima EP ponovio da će se sa šefom diplomatie EU Žospeom Borelom angažovati na "dovođenju do kraja dijaloga Beograda i Prištine već sledeće godine".

Oliver Varhelji je pozvao EU da se više angažuje u regionu, posebno u smislu ekonomskog razvoja, i ocenio da će samo veći angažman doneti i bolji EU uticaj u regionu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара