Lajen: Želimo Zapadni Balkan na našoj strani i što bliže EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da EU želi Zapadni Balkan na svojoj strani. Ocenila je da je važno da se EU drži ideje pristupnih pregovora, ali i da je bitno saslušati pozicije zemalja članica kada je reč o izmenama u okviru tog procesa.

Ursula fon der Lajen se založila za paralelne procese revizije i odvijanja pristupnih procesa zemalja kandidata.

"Strateški je apsolutno važno da što jasnije pokažemo Zapadnom Balkanu da ih želimo na našoj strani i da imamo veliki interes u njihovom približavanju EU", poručila je Fon der Lajenova.

Predsednica Evropske komisije posle prvog sastanka novog tima komesara ponovila je u Briselu da je odluka o neotvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila "strateška greška" EU.

Ocenila je da je važno da se EU drži ideje pristupnih pregovora, ali i da je bitno saslušati pozicije zemalja članica kada je reč o izmenama u okviru tog procesa.

"Kada je reč o pristupnim pregovorima ja bih se založila da promene procesa idu paralelno, odnosno da se zemljama dâ prilika da počnu pristupne pregovore", kaže Fon der Lajenova.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji naglasio je pred Evropskim parlamentom da se pravila ne mogu menjati za zemlje koje su već počele pristupne pregovore kao što su to Srbija i Crna Gora.

"Kada je reč o pregovorima koji već traju, oni ne mogu kretati iz početka. Pravila se ne mogu menjati usred igre, već se rešenja moraju nalaziti u skladu sa postojećom politikom", zaključio je Varhelji.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво