Vučić sa Putinom danas u Sočiju, političke i ekonomske teme na stolu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Predviđeno je da sastanak dvojice predsednika u rezidenciji "Bočarov ručej" počne pre 12 časova. Biće to njihov 17. susret na kome će razgovarati o Kosovu i Metohiji, regionu i bilateralnoj saradnji.

Kao i na većini od njihovih prethodnih 16 sastanaka, dvojica predsednika razmotriće najširi spektar pitanja bilateralne saradnje, razmatraće se i situacija u regionu, kao i u svetu.

Sam izbor ministara koji su došli sa predsednikom Vučićem, govori o glavnim temama razgovora.

U Sočiju je ministar odbrane Aleksandar Vulin, samo 48 sati nakon što su u Srbiju stigli helikopteri Mi-35 koje je Srbija kupila od Rusije.

Sa predsednikom je otputovao i ministar energetike Aleksandar Antić.

Osmog i 13. decembra Rusi i Ukrajinci će pregovarati o uslovima isporuke ruskog gasa u Ukrajinu i preko Ukrajine. Nije izvesno da će se pregovori završiti dogovorom i zato dve strane razmatraju rezervne opcije, kako bi se sprečila nestašica gasa u Srbiji.

U Sočiju je i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ruske železnice rade na rekonstrukciji srpskih železnica.

Tamo je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, tako da će i ta tema, koja je uvek jedna od glavnih, ponovo biti na stolu.

Vučić: Razgovor o svim ključnim pitanjima 

Aleksandar Vučić je po dolasku u Soči istakao da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima - od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

"Nadam se dobrom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To je važan sastanak za Srbiju jer ćemo razgovarati o svim ključnim pitanjima kao što su - Kosovo i Metohija, region, bilataralna saradnja, do toga da vidimo kakav je pogled i sagledavanje sveukupne političke situacije predsednika Putina u Evropi, Evroaziji i svetu", rekao je Vučić.

Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saradnji i unapređenju trgovinske razmene.

"Ono što je za nas od ključnog značaja jeste to da nastavimo razgovore o bilateralnoj saradnji posle potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom, da vidimo kako i na koji način da poboljšamo našu trgovinsku razmenu", naveo je predsednik Vučić.

Raša tudej: Veoma velika uloga sastanka

Sastanak Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, prema mišljenju ruskih eksperata, mogao bi igrati "veoma veliku ulogu" u razvoju odnosa Moskve i Beograda, piše Raša tudej.

Uticajni ruski medij podseća da je pres služba Kremlja najavila da će Putin i Vučić razgovarati o hitnim pitanjima bilateralne saradnje, kao i međunarodnim pitanjima.

Navode da je ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji najavio da će ekonomija, posebno saradnji u energetskom sektoru, biti tema današnjih razgovora u Sočiju.

Ruski politikolozi ne iskjučuju mogućnost da će pitanje Kosova biti postavljeno na najvišem nivou, piše u analizi. 

Raša tudej podseća da je ruska diplomatska misija objavljivanje video snimka na kojem se vidi kako pukovnik Georgij Kleban daje pare pripadniku Vojske Srbije, nazvala "provokacijom".

Stručnjaci smatraju da i zapadne „spoljne snage" i neki predstavnici srpske opozicije mogu stajati iza ove akcije.

"Ne sviđa se svima trenutni visok intenzitet kontakata između srpskih i ruskih lidera", rekao je Oleg Bondarenko, direktor Fondacije napredne politike.

"Ovo je, u stvari, provokacija i pokušaj zamene Vučića, ali po mom mišljenju, on je na sve ovo reagovao vrlo pametno", istakao je Bondarenko.

Nakon sastanka, predsednici će se obratiti javnosti, posle čega se Aleksandar Vučić vraća u Beograd, a već sutra ga očekuje sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 04. dec 2019, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

Фиат се склапа у Србији, није српски ауто!

У Русији се склапају Форд, Рено, Хјундаи, Киа.... Зато сматрам да неће одобрити увоз без царине, јер је Италија увела санкције Русији! При том Србија не одобрава увоз руске Ладе без царине...

(sreda, 04. dec 2019, 11:45) - Saska [neregistrovani]

podrska

Rusija razume da je nas strateski cilj ulazak u EU i ne pravi nam nikakve probleme vec se saradnja dodatno prosiruje kroz azijsku uniju i sve bolju ekonomsku saradnju.Imati Rusiju za prijatelja kada se politika menja na dnevnom nivou je zaista veliki podvig

(sreda, 04. dec 2019, 11:44) - R.S.K_Benkovac [neregistrovani]

Fiat

Kome treba to auto? Kod nas se proizvodi a ni mi sami ga ne kupujemo.Drugo da se razumemo Srbija nije vlasnik Fiata i zasto bi Rusi dali povlastice Talijanima koji kod nas proizvode?

(sreda, 04. dec 2019, 11:36) - Milanka [neregistrovani]

saveznistvo

Srbija je izabrala svoj strateski put ka EU i vise puta nedvosmisleno potvrdila svoje opredeljenje.Al isto tako postuje svog saveznika Rusiju i ne zeli da mu okrene ledja sto je prirodno.Izbalansirana politika mora da bude nas prioritet jer mi smo mala zemlja na turbulentnoj politickoj sceni

(sreda, 04. dec 2019, 11:26) - sozgas [neregistrovani]

@Фијат

Voleo bih da ipak proverimo Vasu teoriju - hajde da postane i izvoz automobila deo trgovinskog sporazuma bar na godinu dana, tj. da se oslobodi carina pa ako ga i tada niko ne bude zeleo - molim lepo, tako je.

(sreda, 04. dec 2019, 10:43) - Milan [neregistrovani]

kom

Ovo je 17 put da se susreću Putin i Vučić i nema tu nedodirljivih tema.Važno je da se ekonomski odnosi što više unapređuju!

(sreda, 04. dec 2019, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

rad

Susreti sa Putinom su uvek dobrodosli. Ocekujemo podrsku Rusije u svim oblastima.

(sreda, 04. dec 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

aaa

Srbiji je potrebno sto vise dijaloga o buducoj saradnji i sto vise pouzdanih partnera.Rusija je oduvek bila jedna od njih!

(sreda, 04. dec 2019, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

Фијат

Проблем је у томе што Русима тај Фијат уопште не треба и што у Русији то нико неће да купи. Није требало инсистирати на извозу Фијата кад није конкурентан.

(sreda, 04. dec 2019, 10:04) - anonymous [neregistrovani]

sastanak

Vazan sastanak danas za oba predsednika.