Vučić za RTS iz Sočija: Čuvamo bratske i prijateljske odnose sa Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Soči, gde će se u sredu sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Navodi da ga očekuje izuzetno važan sastanak tokom kojeg će se razgovarati o Kosovu i Metohiji, regionu, bilateralnoj saradnji.

Aleksandar Vučić je za RTS, po dolasku u Soči, istakao da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima – od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

"Nadam se dobrom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To je važan sastanak za Srbiju jer ćemo razgovarati o svim ključnim pitanjima kao što su - Kosovo i Metohija, region, bilataralna saradnja, do toga da vidimo kakav je pogled i sagledavanje sveukupne političke situacije predsednika Putina u Evropi, Evroaziji i svetu", navodi Vučić. 

Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saradnji i unapređenju trgovinske razmene.

"Ono što je za nas od ključnog značaja jeste to da nastavimo razgovore o bilateralnoj saradnji posle potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom, da vidimo kako i na koji način da poboljšamo našu trgovinsku razmenu", navodi predsednik. 

Dodaje da je robna razmena prošle godine bila 3,6 milijardi dolara, a da će u prvih deset meseci ove godine preći nivo iz prošle godine, pre svega zbog toga što Srbija uvozi energente, usled ekonomskog i industrijskog rasta.

Unapređenje železničke mreže u Srbiji

Dodao je da će važan deo razgovora biti posvećen saradnji u oblasti unapređenja železničke mreže u Srbiji.

Prema njegovim rečima, radiće se projekat Valjevo–Vrbnica, nakon čega će se ući u izgradnju tog veoma teškog dela pruge.

"To je važan deo pruge, moramo da zaustavljamo vozove jer je u užasnom stanju, pravićemo najmodernije tunele, veoma modernu prugu i za to će biti potrebno oko 450 miliona evra, kao što će za prugu od Niša do Preševa biti potrebno više od milijardu evra", naveo je predsednik.

Kako je naglasio, Srbija želi da napravi mnogo puteva i pruga.

"Ruske železnice će zajedno sa Kinezima završiti brzu prugu Novi Sad–Beograd do oktobra ili novembra 2021. godine, dakle za manje od dve godine. Sa njima dogovaramo i dispečerski centar, čija je vrednost preko 100 miliona evra", objašnjava Vučić.

Gas za Srbiju ključno pitanje

Govoreći o gasu, navodi da taj energent za Srbiju postaje ključno pitanje.

"Gas za nas postaje ključno pitanje. Mi ne znamo šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine, i nama cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko ta pitanja ne rešimo sa našim ruskim partnerima", navodi Vučić.

Ističe da je gas ključno pitanje i od životnog značaja, pošto bez gasa u Srbiji ne bi radila industrija, neće raditi ni "Železara", ni MSK, "Simens", niti druge velike kompanije.

"Da ne govorim šta to znači za domaćinstva. Bez gasa nestaje industrija, nestaje nam sve, i to je za nas užasan problem i ja sam o tome više puta razgovarao sa predsednikom Putinom, više puta sa svima u svetu", napomenuo je predsednik.

Kako je rekao, Srbija je do sada dobijala gas preko Ukrajine i Mađarske.

"Mi i dalje ne možemo preko Bugarske da dobijamo gas, do sada smo ga dobijali preko Ukrajine i Mađarske. Obezbedili smo gas i prepunili naše skladište u Banatskom dvoru gde može da bude 450 miliona kubnih metara gasa, mi smo, kako bih rekao, dodatno napravili prostora za još 100 miliona kubnih metara, kako bi mogli bar u prvom kvartalu da dodajemo dva do 2,5 miliona kubnih metara na dnevnom nivou jer ne možemo više. Imamo po ugovoru sa Rusima 6,2 miliona, a naša potrošnja je oko 12 miliona i sada jurimo ostalo", naveo je Vučić.

Kaže da je obezbeđivanje gasa komplikovano i teško, jer kada se kupuje na tržištu, mora unapred da rezervišu količine gasa, pa ne može po tako povoljnijim cenama da se dobije i drugo.

"Verujem da će nam ruski prijatelji pomoći da te probleme rešimo", dodao je Vučić.

Novi borbeni helikopteri dodatni gest prijateljstva  

Predsednik je zahvalio Ruskoj Federaciji koja je pre roka isporučila Srbiji nove borbene helikoptere Mi-35.

To su, prema njegovim rečima, helikopteri koji se svrstavaju među najbolje borbene helikoptere na svetu koji će u narednih nekoliko dana biti predstavljeni javnosti.

Neki ih nazivaju "đavolje kočije", a reč je o strahovito moćnim mašinama, fantastično naoružanim, rekao je Vučić.

"Ruska strana ih je isporučila pre roka i to vidim kao dodatni gest prijateljstva i pruženu ruku Srbiji pred posetu u Sočiju", istakao je predsednik.

Podsetio je da je Srbija do pre pet godina imala samo tri, četiri velika helikoptera, Mi-8 i Mi-17, nekoliko gazela, a da danas ima flotu sa najmodernijim helikopterima.

"Srbija je sve snažnija i to radimo iz preventivnih razloga, da bi smo odvratili svakoga ko pomisli da učini nešto protiv naše zemlje", kaže predsednik Vučić.

Čuvamo bratske i prijateljske odnose sa Rusijom

Komentarišući činjenicu da je poseta Rusiji usledila nakon afere "ruski špijun", Vučić je rekao da je to pitanje zatvorio u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

"Mi smo rekli istinu, savest nam je čista i uvereni smo da ćemo nastaviti sa razvojem najboljih odnosa sa Ruskom Federacijom. Ako oni imaju šta da nam zamere, voleo bih to da čujem, nemam problem sa tim", rekao je Vučić.

Dodaje da će Srbija "uvek štititi svoju samostalnost", ali da veruje u prijateljstvo s Rusijom. 

"Što se nas tiče mi ćemo nastaviti da štitimo svoju samostalnost, svoju nezavisnost uvek i na svakom mestu, ali Rusi su nam veliki prijatelji, mi verujemo u njihovo prijateljstvo i uveren sam da je naš i posao i interes, a ne samo to i prijateljski i bratski odnos nešto što moramo da čuvamo, gajimo, dobro i još bolje razumemo jedni druge", poručio je predsednik.

Na pitanje novinara o balansiranju u spoljnoj politici, pošto će nakon susreta s Putinom razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je rekao da se ne radi o balansiranju.

"Mi imamo svoj evropski put, mi nismo nesvrstani, ali imamo put suverene i nezavisne države koja kaže – nemojte da nam određujete da li ćemo da sarađujemo sa Rusijom i Kinom", zaključio je predsednik Srbije.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 04. dec 2019, 09:24) - anonymous [neregistrovani]

Kk

Uvek je Rusija bila prijateljski nastrojena ka nasoj zemlji.

(sreda, 04. dec 2019, 07:02) - tina [neregistrovani]

politika

Uvek je lepo imati prijatelja poput Rusije

(sreda, 04. dec 2019, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

Samo Rusija...

...ako moze bez te evropske unije.

(utorak, 03. dec 2019, 22:12) - milan [neregistrovani]

"...Europski put Srbije...!"

Europski put je put ekonomskog napredka ali nikako nije
i put sigurnosti i sveukupne celovitosti Srbije i Srba. Tu
se Srbija i Srbi mogu osloniti samo na Rusiju in na nikoga
više ne. Samo Rusija je ta koja može Srbiji garantovati da
nikada više neće biri razarana i uništavanja.

Bilo bi dobro da se usaglase i o slobodnom prometu robe,
ljudi i kapitala sa Balkanskim državama Albanijom, Crnom
gorom, Severnom Makedonijom te sa Republikom Srbskom
i Federacijom BiH, što je od životnog pitanja za te narode...

(utorak, 03. dec 2019, 21:32) - Maša [neregistrovani]

Vera

Kroz istoriju se Rusija pokazala da nas podržava i štiti,vezuju nas mnoge stvari preko vere,kulture,mentaliteta.To prijateljstvo se mora ceniti i poštovati.Hvala Rusiji na svemu

(utorak, 03. dec 2019, 21:04) - Dejan [neregistrovani]

Bratska Rusija

Predstojeci sastanak sa Putinom ima veliki znacaj za Srbiju i nadamo se da ce se nastaviti odlicna saradnja dve zemlje.

(utorak, 03. dec 2019, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

Kad se poklope interesi Rusije i Srbije...

Mnogo puta u istoriji su se interesi Rusije,kao velike drzave i Imperije,poklapale sa interesima male Srbije,koja nije jaka,ali koja se nalazi na vaznom geopolitickom mjestu i tako se dopunjavaju na obostrano zadovoljstvo i obostrani interes.Srbiji treba ruska zastita od zapadnih ala koje nas,iz cista mira, agresovase tri puta u XX vijeku,a Rusiji treba malo mjesta u srcu Evrope da bi i nadalje mogla uticati na sve svjetske tokove i tako zadrzala renome svjetske velesile.
A,mogu li biti bliza dva naroda koji nikada nisu medjusobno ratovali,koji skoro imaju isti jezik,istu kulturu,istu vjeru,isti mentalitet?Pa,sigurno da zato Srbija i Rusija ne mogu biti blize jedna drugoj nego sto su sada.A,tu je i bratski narod Bjelorusije koga ne razlikujemo od ruskog naroda.
Zivjele,Rusija,Bjelorusija,Srbija i Republika Srpska.

(utorak, 03. dec 2019, 20:32) - Jokalica [neregistrovani]

Komentar

Rusija je medju retkim zemljama koja nas je podržala u borbi za očuvanje časti srpskog naroda, a pored toga je doprinela ekonomskom napretku države i potpunu podršku daje Srbiji u borbi za KIM.

(utorak, 03. dec 2019, 20:31) - anonymous [neregistrovani]

Podrska

Rusija je uvek bila i bice pouzdan partner nasoj zemlji.

(utorak, 03. dec 2019, 20:22) - OM [neregistrovani]

Komentar

Pojedine zapadne zemlje pokušavaju da naruše odlične odnose i saradnju izmedju Srbije i Rusije iz razloga što Rusija značajno pomaže Srbiji da vojno jača a samim tim da bolje i snažnije štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet.