Varhelji: Važno da Srbija ubrza put EU reformi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio je da će Srbija do kraja godine otvoriti još jedno poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom. Srbija je do sada otvorila 17 i privremeno zatvorila dva poglavlja.

"Srećan sam što mogu da najavim da radimo na otvaranju još jednog poglavlja do kraja godine", izjavio je Varhelji.

Varhelji je, prisustvujući okruglom stolu o evrointegracijama Zapadnog Balkana, koji se organizuje u Evropskom parlamentu u Briselu, podsetio da je Srbija do sada otvorila 17 i privremeno zatvorila dva poglavlja.

On je naglasio da je važno da Srbija ubrza put EU reformi.

"Naša očekivanja od zemlje koja pregovara o članstvu su visoka. Srbiji su neophodni solidni i opipljivi rezultati reformi u ključnim oblastima kao što su demokratija, vladavina prava i sloboda medija", ocenio je Varhelji.

Dodao je da je važno da se u Srbiji pred predstojeće parlamentarne izbore sprovede, kako je naveo, "široka i usaglašena" izborna reforma.

"Interparlamentarni dijalog koji se trenutno vodi pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta je krucijalan u tom pogledu", zaključio je Varhelji.

Komesar za proširenje je najavio i da će Evropska komisija početkom sledeće godine predstaviti predlog nove metodologije procesa proširenja i pristupanja EU.

Objasnio je da će se taj predlog odnositi na "dinamičniji proces" pristupnja Uniji umesto trenutnog otvaranja i zatvaranja poglavlja.

"Treba da se fokusiramo na indetifikaciju prilika za bližu i raniju integraciju u oblastima od zajedničkog interesa i pre ulaska u članstvo", ocenio je Varheji.

On je naveo da će EU nastaviti da se tokom pristupnog procesa zemlja kandidata za članstvo fokusira na vladavinu prava, ekonomski razvoj, fukcionisanje demokratskih institucija,i reformu javne administracije.

"Ovo su pitanja koja su u srcu transformacije društva na celom Zapadnom Balkanu", ukazao je Varheji.

"Nadam se okončanju dijaloga Beograda i Prištine do kraja 2020."

Komesar za proširenje je rekao da će zajedno sa šefom diplomatije EU Žosepom Borelom raditi na okončanju dijaloga Beograda i Prištine.

"Visoki predstavnik Borel je već rekao da će dijalog Beograda i Prištine biti njegov prioritet. Ja ću ponuditi svu moju pomoć na tom putu i nadamo se okonačnju već do kraja sledeće godine", izjavio je Varhelji.

Poručio je da je važno da se nova vlast na Kosovu formira brzo, jer joj predstoji "značajan posao", uključujući prioritetne oblasti kao što su ekonomski razvoj i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Očekujemo od nove kosovske vlade da radi i na nastavku dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, uključujući tu i ukidanje tarifa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH", rekao je Varhelji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво