Srbija dobila saglasnost za otvaranje još jednog poglavlja

Zemlje članice Evropske unije postigle saglasnost da se u decembru otvori jedno poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom, saznaje RTS u Briselu.

Na međuvladinoj konferenciji 10. decembra biće otvoreno Poglavlje 4, o slobodnom kretanju kapitala.

Tehnički spremna za otvaranje u ovom trenutku su još i Poglavlje 2 - o slobodnom kretanju radnika, Poglavlje 21 - o transevropskim mrežama i Poglavlje 14 - o politici saobraćaja, ali je politička saglasnost postignuta samo za 4. poglavlje.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji rekao je u Evropskom parlamentu da se "radi na otvaranju jednog poglavlja sa Srbijom", ali da su očekivanja mnogo veća od jednog poglavlja.

"Kao zemlja koja već vodi pregovore, Srbija treba da ubrza reforme povezane sa članstvom EU. Potrebni su čvrsti i opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava i slobode medija", rekao je Varheji.

U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014. Srbija je otvorila 17 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a preliminarno zatvorila dva.

Ove godine, do sada, Srbija je otvorila jedno poglavlje – Poglavlje 9, o finansijskim uslugama, u junu.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 04. dec 2019, 02:47) - anonymous [neregistrovani]

Ispravno

1.Da Srbija ide prema EU i da usvaja njihove standarde pogotovo u vidu PRAVNE DRZAVE za svoje gradjane.
2. Da Srbija vodi neutralnu vojnu politiku sto znaci NE u Nato.
3.Da Srbija ekonomski jaca jer je to dobro za nase gradjane i nasu Srbiju.
4. Da Srbija shvati da EU ipak IMA ALTERNATIVU i da ne prosimo da nas prime kao siromahe koji nisu sposobni da sami prezive nego da se ponudimo kao stabilna i razvijena zemlja koja zeli u EU ali i da ne mora po svaku cenu u EU (primeri svajcarska,norveska itd ). Verujte mi da ce nas tada ta ista EU moliti da udjemo u nju.

(sreda, 04. dec 2019, 00:10) - Никола [neregistrovani]

Мали корак ка великом циљу

Макар и пужевим кораком, али иде се ка великом циљу. Барем - до референдума.

(utorak, 03. dec 2019, 23:11) - Žika [neregistrovani]

Logično pitanje

A koja su pravila za izlazak iz EU, pa neće EU trajati 1000 godina. Ulazimo u nešto a ne znamo kako se iz toga izlazi, pod kojim uslovima i po kojoj ceni. Moje misljenje je da ne ulazimo u EU a da nase drustvo uredimo da bude po meri srbina, našeg stila i nacina života a ne po želji onih koji bi od Srbije da naprave državu bez države e ja za to neću da glasam a vidim da su procvetali ovi što su ušli u EU.

(utorak, 03. dec 2019, 21:03) - anonymous [neregistrovani]

"Titov put je nas - put"! Potpuno isti slucaj, je........

….."evropski put - Srbije"!!!

(utorak, 03. dec 2019, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

Ха ха ха ха...

Чим Србија учини корак ка приближавању Русији, ови са запада одмах помере шаргарепу ближе на дохват Србији.

(utorak, 03. dec 2019, 20:46) - anonymous [neregistrovani]

@pa dobro

Hvala kome? Ne zatvaraju oni poglavlja vec mi. To to je kao da zahvaljujes profesoru sto si polozio ispit. Glavna zabluda nasih ljudi je da od EU zavise poglavlja . Ne, vec od toga koliko mi napredujemo u uskladjivanju sa njihovim standardima. A to je vec problem jer mnogi ne zele uredjenu Srbiju. EU samo ocenjuje gde smo, bas kao profa na faksu.

(utorak, 03. dec 2019, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

Igra bez smisla i granica...

Ovo ponasanje EU lici na "igre bez smisla i granica",oni bi Srbiju da otmu od Rusije i Kine,a ne bi je primili u clanstvo EU dok ne preda svoju AP KiM.
Dakle,oni bi da nanesu stetu Srbiji,a ne da joj pomognu i to je igra EU koja ne prilici ozbiljnim ljudima i rukovodiocima najjacih drzava svijeta jer se tim ljudima na Zapadu ne moze vise nista vjerovati. Njihova rijec,pa cak ni potpis, za njih ne znaci nista.Zasto te mocne zapadne sile ne priznaju svoje potpise na Rez.SB.UN.1244 i vrate KosMet vlasniku,tj,Srbiji pa da onda,kao ljudi, razgovaramo o ulasku u EU.Ali,ne,oni kazu da se s njima ne razgovara tako i onda nastavljaju igru zmurke,magarac bio ko se nije skrio.Eto,to se zove evropska igra bez smisla i granica.
Srbija treba stititi svoje nacionalne interese i ostvarivati saradnju,na svim poljima,sa cijelim svijetom,sto aktuelno rukovodstvo Srbije i cini.

(utorak, 03. dec 2019, 20:07) - anonymous [neregistrovani]

Sledece jos jedno

Pa u eu se ulazi jednom, sto bi zurili.

(utorak, 03. dec 2019, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

Srbija i mir

Pa zasto da se zuri, polako pa sigurno, nisu nam svi stali na mali prst. Mozda nikad.

(utorak, 03. dec 2019, 18:39) - anonymous Milan [neregistrovani]

Korak

Korak po korak, i sve smo bliži.