Višegradska grupa: Proširenje je neizbežno i nužno za jačanje EU

Višegradska grupa traži ubrzanje pregovora EU i Zapadnog Balkana. Ministri spoljnih poslova Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske pozvali su članice Unije da debatu o daljim proširenjima ne stavljaju kao prepreku za dalji napredak u pristupnim pregovorima sa balkanskim kandidatima.

Dok Zapadni Balkan brinu zemljotresi, Evropska unija bori se sa svojim potresima. Makronovo "ne" proširenju na Zapadni Balkan, dobilo je kontraargumente na samitu u Pragu.

U interesu Unije je ulazak zemalja regiona, poručuje Višegradska četvorka.

Šefovi diplomatija predlažu i kako - svaka država do Brisela po zasluzi i brzinom kojom sprovodi reforme.

"Moram da naglasim da ako EU ne može da odluči pozitivno, stvara vakuum snaga u regionu. Ovo pitanje je važno za evropsku bezbednost i stabilnost. Već sadašnja pravila omogućavaju da se proces pregovaranja revidira prema razvoju u zemlji kandidatu. Naš prioritet je da unutarevropska debata ne bude prepreka za dalji napredak u odnosu prema zemljama kandidatima", istakao je ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček.

Zbog sporog napredovanja u pregovorima poslednjih šest meseci - uputila je kritiku i Budimpešta.

Ministar spoljnih poslova Mađarske, kritikuje usporavanje kao najveću grešku sada već bivše Evropske komisije.

Podseća i da tokom predsedavanja Finske od jula ove godine nijedno poglavlje nije otvorio nijedan kandidat.

"Odlaganje proširenja i postavljanje prepreka tom procesu je politika apsolutno uperena protiv evropskih interesa. Nova Komisija mora da napravi izraziti pomak u pregovorima sa zemaljama kandidatima. Proširenje je neizbežno i nužno za jačanje EU. Mi kao srednjoevropske zemlje u susedstvu tog regiona shvatamo bolje koliko je važno za EU iz ekonomskog, političkog, strateškog i bezbednosnog aspekta", poručio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

O tome će šefovi diplomatija već narednog ponedeljka razgovarati sa Žozepom Boreljom.

Tada će, najavljuju, novom predstavniku Unije za spoljnu politiku predočiti prioritete Višegradske četvorke.

Visoko na listi je, navode, zalaganje za hitnu integraciju balkanskih kandidata u Uniju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 05:45) - Neša [neregistrovani]

Ah

Balkan i EU? Svasta!

(ponedeljak, 02. dec 2019, 23:13) - Паметњаковић [neregistrovani]

Како да одустану од пара.

То им доноси велики профит, све је ово позориште. Из сваке земље која је ушла у ЕУ стотине хиљада људи су сву своју уштеђевину унели у развијене земље ЕУ, највише Немачку, у потрази за бољим животом, некима су и дали посао, али већини не, то су заиста велике паре које су они оставили тамо. То је главни разлог зашто су сада те земље сиромашније него што су биле пре уласка у ЕУ.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 21:29) - Neša _Novi Sad [neregistrovani]

Pozdravio bih zahtev Visegradske grupe

Konacno da neko otvoreno kaze da nije u redu kako se deo EU ponasa prema zemljama Balkanskog poluostrova. Hvala zemljama Visegradske grupe sto se zalazu za nas. Voleo bih da svi zajedno bez razlika budemo deo EU kao sto i geografski jesmo.