Cerar: Ponekad treba biti glasan i reći "želimo u EU"

Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije održaće se sredinom decembra u Srbiji, saopšteno je posle sastanka šefova diplomatije Mira Cerara i Ivice Dačića. Tema sednice vlada dveju zemalja koje nemaju mnogo otvorenih pitanja, biće privredna saradnja, pitanja sukcesije, ali i evropska perspektiva Srbije. Od Slovenije stiže podrška na putu Srbije ka EU.

Dok EU preispituje metode proširenja, Srbiji na evropskom putu stiže podrška od Slovenije, i to od čoveka koji se pre nekoliko meseci pitao da li je Srbija na evropskom putu.

"To nije bila sumnja, imamo sve garancije naših političkih sagovornika, već da je važno da se evropski put jasno artikuliše, da se to ponavlja, da imamo jasnu poruku – želimo u EU. Ponekad je potrebno biti glasan. Mi se više nego druge države zalažemo da ovaj deo Evrope bude u EU", rekao je Cerar.

Obećava da će, kada Slovenija u drugoj polovini 2021. preuzme predsedavanje EU, proširenje biti jedan od prioriteta.

"Srbija ostaje na evropskom putu bez obzira na smetnje, kad je reč o stavovima EU o brzini, načinu vođenja pregovora, dinamici procesa proširenja. Ali mora da štiti nacionalne i državne interese kad je reč o Kosovu", istakao je Dačić.

Današnji sagovornici, nekad obojica premijeri, dogovarali su petu zajedničku sednicu dve vlade koje u tom formatu zasedaju od 2013. godine.

"Mi smo zainteresovani da se statusno reši pitanje Srba kojih sada možda ima čak i više od onih koji već imaju status nacionalne manjine", naveo je Dačić.

Odlična privredna saradnja 

Cerar kaže da je privredna saradnja dve zemlje odlična, ali da može da se unapredi.

"Robna razmena prema našim podacima je milijarda i po. Srbija je druga država po visini slovenačkih investicija, 16 odsto naših ulaganja u inostranstvu su u Srbiji. Tematika zajedničke sednice biće i pitanje nasleđa", rekao je Cerar.

Osim sa predsednicima države i parlamenta, gost iz Slovenije sastaće se i sa predstavnicima slovenačkih kompanija koje posluju u Srbiji.

Slovenija je među 10 najvećih investitora u našoj zemlji sa više od milijardu evra ulaganja. Kompanije iz Srbije uložile su u Sloveniji oko 400 miliona.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво