Poslanici o taksi za javni servis

Poslanici su nastavili raspravu o setu poreskih zakona kojima se predviđa rasterećenje privrede i smanjenje poreskog opterećenja rada. To bi trebalo da doprinese daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta. Takođe, govorili su o taksi za javni medijski servis.

Objedinjenom raspravom poslanici su raspravljali i o Predlogu zakona kojim se uređuje način naplate takse za javni servis. Opozicija kritikuje povećanje takse.

"U situaciji kada se ljudi koji su zaposleni bore za svaki dinar, da ne govorimo o penzionreima koji zapomažu i te kako za finansijskom pomoći koja im je dobro došla, 250 dinara nije ni mali iznos", kaže Milorad Mirčić iz SRS-a.

"Mislimo da, bez obzira što jeste malo povećanje i što možda neće mnogo opteretiti budžet građana, jednostavno nije opravdano", navela je Tatjana Macura iz SMS-a.

Poslanici vladajuće većine kažu da u javne servise mora da se ulaže da bi oni bili kvalitetni. Ipak, za javne servise za narednu godinu budžetom je planirano manje novca. Umesto četiri milijarde dinara – tri milijarde 150 miliona.

"Samim tim što će imati veće sopstvene prihode i na osnovu ove takse, a i na osnovu toga što će morati na tržištu da se pojave u konkurenciji kao i sve medijske kuće. Mislimo da za taj obim sredstava treba da se smanjuje davanje iz budžeta", rekla je Aleksandra Tomić iz SNS-a. 

Poslanici vladajuće većine podržaće predloženi zakon. Ukazuju da su kvalitetan program i njegova dostupnost ključni faktori koji opravdavaju finansiranje javnog servisa.

"Mi moramo da budemo svesni da je izdvajanje za javni servis neophodnost, investicije za budućnost, svedoci smo da komericijalne televizije emituju često neprikladan sadržaj. Ova taksa kod nas je među najnižima u Evropi, mislim da samo Albanija ima nižu taksu za javni servis", kaže Branimir Jovanović iz SDPS-a. 

"Svuda se plaća taksa za javni servis samo je trenutno utvrđivanje te takse, zaprvo metodologija naplate, različita", navodi Stefana Miladinović iz SPS-a.

Predlog zakona predviđa da se taksa za javne medijske servise od 1. januara plaća 255, umesto 220 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво