Poslanička pitanja, pa rasprava o amandmanima na budžet za 2020.

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o amandmanima na Predlog budžeta za 2020. godinu, a sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja.

Predlogom budžeta su, inače, predviđeni budžetski prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija postavio je pitanje Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu unutrašnjih poslova o odluci Vlade Srbije da američkom građaninu Ronaldu Rejnu Barklu dodeli srpsko državljanstvo.

"Ima dovoljno razloga, makar za sumnju, pogotovo kada se setimo nekih zvučnih imena koji su u prethodnim godinama postali državljani, poput bivšeg premijera Rumunije Viktora Pontea, Mohameda Dahlana...", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je pitao i o izjavi Ragmija Mustafe, čelnika jedne albanske demokratske stranke u Preševu, koji je rekao da će zahtevati da se ponovo aktuelizuje pitanje izjašnjavanja Albanaca u opštinama Preševu, Medveđi i Bujanovcu i da će tražiti realizaciju rezultata referenduma iz marta 1992. godine o ujedinjenju sa Kosovom.

On je pitao šta će preduzeti MUP i Vlada Srbije i predsednik Republike povodom najava i zahteva za prisajedinjenja dela teritorije Srbije sa Kosovom.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o aferi "Krušik", jer, kako kaže, javnost nije dobila odgovor kako je moguće da "Krušik" prodaje oružje privatnoj firmu po povlašćenim cenama.

"Nismo dobili odgovor već više od mesec dana, ta tema jeste prisutna u javnosti, a očigledno je da se iz Vlade Srbije još uvek tom temom niko ozbiljno ne bavi", rekao je Šešelj.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić uputio je saučešće porodicama nastradalih u zemljotresu u Albaniji.

On je pitao ministra spoljnih poslova da li je u kontaktu sa građanima Srbije koji se trenutno nalaze u Tirani, a predsednicu Vlade Srbije da li je u kontaktu sa albanskim zvaničnicima i da li im je ponuđena pomoć.

Poslanik SNS-a Marko Atlagić pitao je tužilaštvo ima li krivične odgovornosti Marinike Tepić i drugih iz Saveza za Srbiju, kao i TV N1 koji, kako kaže, svakodnevno plasiraju lažne vesti oko prodaje oružja i koliko to utiče na odbrambenu industriju.

"Svakodnevne laži plasiraju se u sadejstvu sa određenim inostranim centrima moći i sve su agresivniji. Imaju samo jedan cilj - ekonomsku i odbrambenu destabilizaciju Srbije i predsednika Aleksandra Vučića", rekao je Atlagić.

 

broj komentara 0 pošalji komentar