Brnabić: Odluka o doktoratu Malog je politička

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je odluka o proglašenju doktorata ministra finansija Siniše Malog za plagijat "eklatantan primer političke odluke i političkih pritisaka", koji dovodi u pitanje i nezavisnost Beogradskog univerziteta.

"Ovo je eklatantan primer i političke odluke, i političkih pritisaka, i dvostrukih standarda, i šta sve ne. Za mene, ovo ozbiljno dovodi u pitanje nezavisnost Beogradskog univerziteta i daleko prevazilazi doktorat Siniše Malog", rekla je novinarima u Novom Sadu Ana Brnabić, odgovarajući na pitanje o doktoratu Siniše Malog i o tome da li će i kakve posledice on snositi.

"Za mene, kao predsednicu Vlade Srbije, najvažnije u ovom trenutku da sve što radim da se pokaže da mi kao Vlada ni u jednom trenutku nećemo da utičemo na autonomiju Univerziteta. Ali, ostali, koji toliko vole taj Univerzitet, treba da razmisle o svim ovim pitanjima i kažu koji su odgovori na njih, jer ovo je daleko prevazišlo doktorat Siniše Malog", rekla je premijerka nakon zatvaranja četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera u Novom Sadu.

Istakla je da Beogradski univerzitet ima dvostruke aršine "po pitanju odlučivanju o kršenju etičkog kodeksa", ukazujući na primer Saobraćajnog fakulteta.

"Potpuno drugačija situacija je bila kada je profesor Dragan Đuričin pred Beogradskim univerzitetom pokrenuo postupak zbog neakademskog ponašanja svog kolege, akademika Teodorovića, jer ga je akademik omalovažavao u javnosti, što nije dozvoljeno po etičkom kodeksu da to radi bez ikakvog osnova. U tom slučaju, Beogradski univerzitet je potpuno drugačije reagovao. Prosledio je Saobraćajnom fakultetu njegovu žalbu, Nastavno-naučno veće je odbacilo i vratilo Univerzitetu, a Univerzitet to samo prosledio profesoru Đuričinu i pozvao se na decentralizaciju i da ne želi dalje da se meša. U slučaju Siniše Malog mešao se četiri puta i četiri puta preinačio odluku Nastavno-naučnog veća", rekla je Brnabićeva.

"Zameram Malom samo to što je dozvolio pritiske" 

Upitana kako je razumela izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Siniša Mali mora snositi i političke posledice i da li to znači da će se to odraziti na njegovu funkciju ministra, premijerka je rekla da će s Vučićem razgovarati "i kao s predsednikom Srbije i kao s predsednikom Srpske napredne stranke" o ovom pitanju.

"Ako se ne varam, predsednik Vučić je rekao da Mali treba da snosi političke konsekvence svojih loših procena i političkih odluka, a kao ministar finansija on jeste i politička figura. Ja, ako imam šta da zamerim Malom, onda je to što je dozvolio ove pritiske i ucene i da njegov doktorat politizuju kao temu. Mislim da je bilo važno da je Siniša Mali u jednom trenutku trebalo da izađe i kaže - ljudi, u trenutku kada vi politizujete ovaj doktorat, ja u tome ne želim da učestvujem, ne želim ovo da radim ni sebi, ni svojoj porodici, ni Vladi. To bih ja uradila", rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da je Mali još ranije trebalo da povuče svoj doktorat, jer, kako je rekla, "njemu zvanje nije ni dodeljeno".

"I da kaže da to nema više nikakve veze sa akademskom čestitošću ili stručnošću, ovo ima veze samo s političkim pritiscima, koji su od trenutka kada je grupa studenata blokirala Rektorat i rekli mi ćemo ponovo blokirati, ako nam se ne svidi odluka, on je trebalo da kaže da ga ovo više ne zanima", rekla je Brnabićeva.

broj komentara 24 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. nov 2019, 08:13) - Горан Јовановић [neregistrovani]

Брука

Нека се стиде сви они, који мисле да неко, ко је крао туђе идеје и туђе текстове приказивао као своје, може вршити било какву јавну функцију.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 08:01) - anonymous [neregistrovani]

Miki

Nije ovde vise ni rec o doktoratu Sinise Malog, ovo su vise "napadi" na odlican rad nase Vlade

(ponedeljak, 25. nov 2019, 07:05) - anonymous [neregistrovani]

re D.Maksimovic

Ni ja ne vidim uopste njegove rezultate pa se ne hvalim.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 06:42) - anonymous [neregistrovani]

BU

Koliko je vas, koji komentarisete, procitalo tu disertaciju od Malog pa tvrdite da znate bolje da li jeste ili nije plagijat od BU?

(ponedeljak, 25. nov 2019, 06:36) - D. Maksimović [neregistrovani]

Građanin koji ne vidi rezultate

Molim vas ja kao građanin ne vidim te "rezultate" Siniše Malog. Možete li molim vas nabrojati bar tri od tolikih koje eto svi vide a ja ne vidim.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 06:20) - anonymous [neregistrovani]

Malenkost

Ukoliko je odluka o doktoratu malog politička. A doktorat validan, šta radi ministarsvo obrazovanja, konkretno..

(nedelja, 24. nov 2019, 22:55) - Peca [neregistrovani]

Kom

Siniša Mali treba da ostane ministar finansija jer izvanredno obavlja svoj posao.

(nedelja, 24. nov 2019, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Ako mu doktorat ne treba...

...zasto je onda izradio doktorsku disertaciju?

(nedelja, 24. nov 2019, 22:17) - Btj [neregistrovani]

Nezavisnost BU

Narušena nezavisnost BU od političkih pritisaka je veći problem od samog doktorata.

(nedelja, 24. nov 2019, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

BU

Nije dobro politizovanje BU. Ugrozice kvalitet diplome svih akademskih građana.