Kozarev zadržan na Jarinju više od dva sata

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev zadržan je više od dva sata na prelazu Jarinje i nije mu omogućeno da prisustvuje akademiji povodom obeležavanja Dana opštine Kosovska Mitrovica i 75 godina od oslobođenja. Kozarev je rekao da neko sebi daje za pravo da sprečava slobodu kretanja, krši sve postignute sporazume, uz ocenu da nema racionalnog razloga za tako nešto.

Nakon dvočasovnog zadržavanja, Dušanu Kozarevu je omogućeno da krene put Leposavića.

Dušan Kozarev je za Kosovo onlajn izjavio da su na Jarinju zaustavljeni, kao i obično, bez nekog obrazloženja, ali da koliko god bilo neprijatno to bespotrebno zadržavanje i maltretiranje, neće ih time sprečiti da budu sa svojim narodom i sada i uvek.

Istakao je da neko sebi daje za pravo da sprečava slobodu kretanja, krši sve postignute sporazume, uz ocenu da nema racionalnog razloga za tako nešto.

Osvrnuo se i na one "koji prave neke kombinacije o formiranju vlade privremenih institucija samouprave" i poručio im da "nauče na greškama" prethodnika i razlozima zbog kojih su izgubili poverenje unutar samog albanskog etničkog korpusa upravo jednostranošću i sprečavanjem normalnog života ljudi uvođenjem besmislenih anticivilizacijskih taksi i mišljenjem da će dobiti neke brze i jeftine poene, a zapravo su "sebi pucali u nogu", prenosi Kosovo onlajn.

U tom smislu, dodao je Kozarev, i oni koji sada misle da će pokazivanjem "jakih mišića" ili takvim potezima protiv srpskog naroda i zvaničnika, protiv procesa dijaloga, nešto ostvariti takođe će pogrešiti.

Poručio je i da predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i srpski narod jasno pokazuju sa ispruženom rukom da su spremni i za dogovor i kompromis, "ali ne za poniženja i maltretiranja" te da takve stvari treba prekinuti što pre.

Rekao je i da ni danas na Jarinju nije bilo obrazloženja za takav potez i da ih retko kada i ima ili se tek pomene neka navodna pretnja bezbednosti ili neki spisak, pa čak i bakteriološka ispravnost.

broj komentara 0 pošalji komentar