Siniša Mali sam branio budžet, sledeće nedelje pred poslanicima amandmani

Poslanici su završili razmatranje u načelu predloga budžeta za 2020. Pred poslanicima plan za državnu kasu branio je ministar finansija Siniša Mali.

Uz ocenu da je budžet razvojni, a ne predizborni i da svaki budžet od 2012. pokazuje uzlazni trend, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković iz poslaničke klupe zamera ministrima nedolazak na sednicu da brane najvažniji finansijski zakon u godini i poslanicima koji su tražili više vremena za raspravu.

"Žao mi je što nisu ovde oni koji su tražili na nekim neformalnim mestima da vodimo dužu raspravu o budžetu", kaže Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Gojkovićeva se pita zašto ministar kulture nije došao u parlament da kaže da zbog napora Ane Brnabić imamo blago povećanje sredstava za kulturu. 

"Mi nemamo zakone koji prate Pariski sporazum. Zašto? Ne mogu da odgovorim, ne mogu valjda s ministrom finansija da pričam i o životnoj sredini", kaže Gojkovićeva.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije kaže da joj je žao što u skupštini sedi samo ministar finansija i da je to "jedna velika sramota".

Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke je podsetio da su penzioneri nosili najveći teret reformi i da im nije dovoljno isplaćeno.

Mali kaže da će  sa povećanjem penzija za 5,4 odsto od prvog januara svi penzioneri imati povećanje od 13,7 do 19,4 odsto.

Đilas o "osveti univerzitetu", Mali odgovara

Petnaest milijardi više za prosvetu i obrazovanje. I dodatno objašnjenje kao odgovor na tvrdnje dela opozicije da je budžetska podrška Beogradskom univerzitetu smanjena za 525 miliona dinara.

U pismu koje je objavljeno pred početak sednice, Dragan Đilas tvrdi da je umanjenjem budžeta ministar finansija zloupotrebio položaj i osvetio se univerzitetu.

"Podrška iz budžeta za 2020. godinu je 11,3 milijarde, 804 miliona više. Gospodine Đilas, sopstveni prihodi univerziteta se smanjuju a to bi trebalo da pitate rukovodstvo univerziteta, njih bolje znate nego ja", rekao je Mali.

Predlogom budžeta za Vojvodinu predviđeno je više od 100 milijardi dinara.

"Zašto se ne donese zakon o finansiranju AP Vojvodine, onda bi se znalo koje su potrebe Vojvodine, koliko se troši, koliko je Vojvodini potrebno", kaže Olena Papuga, poslanica LDP-LSV-SDA.

Mali kaže da je to važno pitanje i da se predlogom budžeta za 2020. predviđa 10 milijardi više za AP Vojovdinu.

Raspravu o budžetu po amandmanima poslanici nastavljaju sledeće nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво