Vučić za Špigl: Nismo imali alternativu, morali smo da izađemo u javnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbiji "nije lako" zbog izbijanja afere nakon što je objavljen snimak ruskog obaveštajca sa srpskim potpukovnikom u penziji. Ali koju alternativu smo imali nego da izađemo u javnost, upitao je Vučić.

Aleksandar Vučić je izjavio da ni ne razmišlja da odustane od putovanja u Rusiju i od razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vučić je u intervjuu nemačkom nedeljniku Špigl tako odgovorio na pitanje da li odustaje od susreta sa ruskim predsednikom, nakon objavljivanja informacije "da je ruski obaveštajac špijunirao srpsku vojsku", i dodao da Srbija želi da sa Rusijom produbi dobre i prijateljske odnose.

"Naravno da nam nije lako ono što se upravo desilo. Ali koju alternativu smo imali nego da izađemo u javnost. Moramo zaštititi našu zemlju", rekao je predsednik.

Upitan da li je bilo potrebno, i pored upozorenja iz Brisela, potpisati sporazum sa Evroazijskom unijom, Vučić je rekao da Srbija nije postala članica te unije, već je samo potpisala privredni sporazum i sporazum o slobodnoj trgovini, kako bi sir, jogurt, konjak mogla prodavati u Rusiji.

"Čim, odnosno ako uopšte, pristupimo EU, taj sporazum će postati bespredmetan", ukazao je Vučić dodajući da i predsednik Rusije zna da je taj sporazum vremenski ograničen.

"Oni znaju za šta se zalažemo – kod mnogih političara iz EU, posebno populističkih, to je drugačije. Oni prilikom dolaska u Moskvu zaborave na to odakle dolaze. Ja u Moskvi stavljam jasno do znanja da smo prijatelji, ali da Srbija želi i pored toga u EU", podvukao je Vučić.

Na pitanje da li, kada se sastaje sa Putinom ili Medvedevom, govori i o "zaposednutom" Krimu ili istočnoj Ukrajini, Vučić je odgovorio – "naravno da ne".

"Ja dolazim iz jedne veoma male zemlje i bavim se samo našim interesima. Vi Nemci možete sa njima o tome da pričate. Kada se sastanem sa kancelarkom Angelom Merkel, onda govorimo o tome da kupite naše jabuke i kruške", objasnio je Vučić.

"Mali šengen" kao Skandinavija za siromašne

Aleksandar Vučić je rekao da projekat "mini-šengena" spada u najbolje što se dogodilo u ovom regionu u poslednje tri decenije.

"Nema ratova, nema ubijanja, već umesto toga jednu vrstu Skandinavije za siromašne. Možemo postati motor rasta za Evropu", uveren je on.

Upitan da li i Kosovo treba da bude deo tog projekta, Vučić je odgovorio da u Prištini ne znaju šta žele.

"Verovatno budući premijer Aljbin Kurti deluje kao da želi da se postavi kao vođa 'velike Albanije'. Kosovo sebe shvata kao državu, ali mi to ne vidimo tako. Međutim, možemo da zajedno radimo izvrsne poslove", rekao je predsednik Srbije.

Na konstataciju da je Kurti najavio zaoštravanje kursa prema Srbiji, i pitanje da li ga je upoznao, Vučić je podsetio da je Kurti njegovu malolenu ćerku uvredio i preporučio joj da traži Albanca za budućeg muža.

"'Nauči da se ponašaš, budalo', odgovorio sam mu. Ono što se pitam jeste zašto je Zapad 2008. priznanjem Kosova otvorio Pandorinu kutiju", rekao je Vučić.

Što se rešenja sa Prištinom tiče, Vučić je potvrdio da su njegovi stavovi "neoštri" jer želi da sačuva mogućnost kompromisa.

Na kraju intervjua Vučić je, upitan šta znači njegova izjava da želi sa Peterom Handekom u Beogradu da proslavi njegovu Nobelovu nagradu, rekao:

"Handke je fantastičan čovek, koji se branio zajedno sa nama u veoma teškoj fazi u kojoj je bila naša zemlja. Mi smo mu od srca zahvalni. Puno je učinio za Srbiju."

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво