Više poverenja između Beograda i Skoplja nego pre godinu ili dve

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog, i uz unapređenje ekonomske saradnje.

"U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje. Želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose", rekao je Vučić posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Vučić je dodao da je sa makedonskim predsednikom imao iskren i otvoren razgovor o svim ključnim pitanjima u bilaternim odnosima dve zemlje, regionalnim inicijativama i ključnim regionalnim pitanjima.

"Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, čini mi se sa više poverenja nego pre godnu ili dve i ti odnosi će ići samo u boljem smeru", rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija jedina nema nikakve zahteve prema Severnoj Makedoniji.

"To je moja poruka za Skoplje, Severnu Makedoniju i ljude koji žive u Severnoj Makedoniji –nemamo nikakve zahteve, mi smo jedini koji ništa ne tražimo ni iz prošlosti, ni iz sadašnjosti, jedino tražimo da dobro radimo i sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnosti", rekao je Vučić na konferenciji sa Stevom Pendarovskim.

Rekao je da Srbija samo hoće da Severna Makedonija prihvati pruženu ruku Srbije i obrnuto, ističući da su odnosi dve zemlje dobri, a da veruje da mogu da budu mnogo bolji.

Vučić je rekao da politički dve zemlje nemaju nikakvih otvorenih pitanja, osim u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Makedonci u Srbiji nemaju problema

Ocenio je i da pripadnici makedonske nacionalne manjine u Srbiji namaju problema, te da je Srbija srećna što ih ima, a dodao je i da je uveren da 36.000 Srba koji žive u Severnoj Makedoniji jednako vole tu zemlju i Srbiju.

Kaže da je danas predao zajedničko pismo, koje su potpisali on i premijerka Ana Brnabić, u kojem govore o izgradnji srpskog kulturnog centra u Skoplju, te makedonskog u Beogradu.

Vučić je istakao da je ponosan na Novosadsku i Ohridsku inicijativu, ističući da je ona budućnost regiona i pametan izbor za opstanak i ostanak na ognjištima.

"Verujem da ćemo to nastaviti i u Draču sa Edijem Ramom", rekao je Vučić.

Istakao je da ta inicijativa, u javnosti poznata kao "mali šengen", dobra za region jer u uslovima kad se ne zna kuda ide Evropa, a obe zemlje su na evropskom putu, važno da se ponudi nešto što, kako ističe, nije alternativa, jer nije za poređenje, već obaveza da države ispune ono što same mogu da urade.

"Siguran sam da će ta inicijativa doneti boljitak i bolje odnose", rekao je Vučić i zahvalio Pendarovskom na doprinosu boljim odnosima Beograda i Skoplja.

Dodao je da ekonomska saradnja dve zemlje napreduje i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu jedne milijarde, što bi, kaže, bila važna psihološka granica da je zajednički mnogo urađeno. Kako je rekao, uvek je srž i suština u ekonomskim odnosima, te izneo podatake da je 2018. godine razmena iznosila 857,8 miliona evra, a da je u devet meseci ove godine zabeleženo povećanje od 7,6 odsto.

"Nećemo više da se igraju sa nama kao lutkama u pozorištu"

Vučić je istakao da ne želi da se EU prema zemljama regiona dalje ponaša kao sa lutkama na koncu i najavio da od njega neće čuti ništa loše o drugima u regionu, već samo da su svi "divne komšije i divni ljudi".

Vučić je, na pitanje makedonskog novinara šta francuski "non-pejper" može da znači za Srbiju i Skoplje, rekao da sve zemlje čekaju da postanu članice EU i da to nije sporno, ali da oni u Briselu ne znajuu šta će tačno sa nama.

"Ko god rekao nešto drugačije bi vas lagao. Govorio sam Zoranu Zaevu u Novom Sadu da neće biti otvaranje pristupnih pregovora, a on me je uveravao da su mu obećali i videlo se šta je bilo", podsetio je on.

Rekao je da će pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom, pre svega zbog Prespanskog sporazuma, otvoriti pregovore u martu ili maju u Zagrebu, ali da se posle postavlja pitanje šta posle toga.

"Pitao sam Stevu, Zorana, Edija (Ramu), šta onda. Šta će Srbija, Crna Gora, Bosna iHercegovina, šta i oni posle toga. Imaćete 15 dana da se hvalite na televiziji da su otvoreni pregovori. Ali šta onda", upitao je on.

Plan za to posle nije viđen, kako je rekao, i dodao da je lepo što se EU bavi sobom, svim svojim metodologijama, tehnologijama i ostalim, kao i da je zbog toga poseno srećan kada može da se pohvali visokim stopama rasta.

Makron nije dao grancije 

Pendarovski je ukazao da je nova metodologija je u inicijalnoj fazi.

Podsetio je da je Francuska svoj predlog predala članicama 19.novembra i da je o tome raspravljano na Savetu za opšte poslove.

"Moja je procena je da se radi o komplikovanom procesu koji će potrajati", rekao je on.

Pendarovski je ukazao da francuski prdsednik Emanuel Makron želi da se nova metodologija usvoji do januara, ali mu je u razgovoru dodao da neće biti kasnije od marta.

Isto tako kaže da mu Makron nije dao nikakve garancije o otvaranju pristupnih pregovora.

Podsetio je da sve članice imaju glas u odlučivanju i da ostaje da se vidi kada će biti usvojena nova metodologija.

Ističe da je dobro što se naglašava da se ne predviđa zamena članstva za države Zapadnog Balkana nekom alternativnom.

"To je ključna poruka mog razgovora sa Makronom. Ranije su imali ideju o nekom alternativnom članstvu. Bilo je različitih spekulacija na tu temu. Sam Makron je u par navrata govorio o tome. To je druga institucionalna kategorija. Može biti samo punopravno članstvo", istakao je on.

Dodao je da put u EU ne isključe regionalne inicijative, koje treba da postoje, jer bez regionalnog povezivanja nema ni članstva u Uniji.

Na pitanje kada se može očekivati otvaranje Kulturno informativnih centara dve zemlje, Vučić je kazao da je Beograd spreman da u to odmah krene i uloži veliki novac.

Pendarovski: Dobro bi bilo da u "malom šengenu" budu svi

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da inicijativa poznata kao "mali šengen" treba da uključi i druge sa Zapadnog Balkana, među njima i Kosovo.

Upitan da li vidi Kosovo u tom "malom šengenu", on kaže da ta inicijativa trenutno ima strukturnu slabost.

"Ne uključuje svih šest država i kad kažem država ne mislim da se mešam u odnose Beograda i Prištine, ali mislim da treba da se nađe neko rešenje da u inicijativu uđe i BiH i drugi. Samo ćemo tako imati benefite, bez prejudiciranja statusnog pitanja Kosova. Kako će odlučiti Beograd i Priština to je njihova stvar", kazao je on.

Kako kaže, apelovao je na sve da se priključe toj inicijativi.

Ko ne razume "mali Šengen" ne razume politiku

Vučić je poručio da onaj ko ne razume ekonomsku inicijativu za formiranje "malog Šengena" ne samo da ne razume politiku, nego ni to kako treba da izgleda budućnost njegove dece.

Vučić je rekao da je pratio izjave svih u regionu i da zna ko ovu inicijativu podržava a ko, kako je rekao, nije naročito srećan.

Inicijativa o formiranju "malog Šengena" između Srbije, Severne Makedonije i Albanije je, ističe, važna za sve naše građane.

"što se tiče svih pritisaka, kao što postoje razne budale ovde koje govore da time kreiram Veliku Albaniju... Videli ste da je pod izuzetnim pritiscima Edi Rama u Tirani koji govore da formira Veliku Srbiju zajedno sa mnom... šta ćete, budala ima svuda", rekao je Vučić.

Jedino što je ovom inicijativom ponuđeno, kaže, jeste da se razume da postojimo jedni pored drugih i da greba da pokažemo poštovanje jednih prema drugima.

Kaže da mu je belgijska premijerka rekla u Parizu da je u Evropi on poznat kao predsednik koji na samostalan i nezavistan način upravlja svojom zemljom.

"Ja sam rekao, draga prijateljice, veoma sam ponosan na to što ste rekli, nadam se da će se taj glas i dalje čuti", naveo je Vučić.

Ponovio je da postoji otvorenost za učešće svih iz regiona u inicijativi, Prištine bez statusnog pitanja, Sarajeva, Podgovrice.

"Onaj ko ne bude ulazio sada, za tri, pet godina, videćete, tražiće da uđu jer ćemo mi da imamo ogromnu korist", istakao je Vučić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво