Nauru povukao priznanje Kosova

Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Navedeno je da je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primerak note koja je upućena ambasadi Srbije u Australiji.

U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom.

"Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija", saopštilo je Ministarstvo. 

Dačić je podsetio da je prošle nedelje rekao da je stanje kada je reč o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus pet zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status.

"Ali uglavnom je reč o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je – 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih", naveo je Dačić.

Dodaje da će nastaviti sa aktivnostima u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića, u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa i zaštite teritorijalnog integriteta.

Prethodno je Blic objavio vest da je Nauru povukao priznanje Kosova.  

Nauru je ostrvska država u Mikroneziji, površine 21,3 kvadratna kilometra. Nalazi se 43 kilometra južno od ekvatora.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 23. nov 2019, 01:50) - anonymous [neregistrovani]

Zrno po zrno...2

A šta kad Kosovo "vratimo"? Šta onda? Tražiće sve i svašta, a onda i referendum...
Biće kao RS u BiH - kočnice na sve štetne.

(petak, 22. nov 2019, 20:30) - anonymous [neregistrovani]

Kad mala Nauru prkosi mocnom Zapadu....

To je znak da moc zapadnih drzava jenjava i da se male drzave,sirom svijeta, ponovo oslobadjaju kolonijalnih stega.Hvala narodu i rukovodstvu Naurua na hrabrosti da se suprotstave svjetskim mcnicima i da im pokazu kako oni postuju Rez.SB.UN 1244,za razliku od mocnih i demokratskih drzava Zapada koje su je potpisale,a sada ne postuju svoje potpise,a kamoli rijeci.
Bravo i za srpsku diplomatiju na celu sa Ministrom Dacicem.

(petak, 22. nov 2019, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

Zrno po zrno...

Svaki glas više za nas, a manje za teroriste, je vrlo važan. I ne samo za nas nego i za ceo svet. I svaki dodatni glas normalnih vrši sve veći pritisak i na druge, jer su teroriste zaista podržavali samo Amerika, Engleska i Nemačka, a svi ostali su objavili priznanje ili zbog "kud svi Turci" ili zbog direktnog naređenja te tri zemlje. Naš cilj i treba da bude upravo raslojavanje, odnosno da na listi zemalja koje priznaju nepostojeću terorističku državu bude samo ta šačica NATO zemalja koje zaista podržavaju terorizam i da se pokaže u kolikoj su oni manjini u svetu. Važno je što je i u Češkoj "puštena buva" na temu povlačenja priznanja i treba o tome pričati sve više i u drugim evropskim zemljama, posebno članicama EU.

(petak, 22. nov 2019, 17:10) - noja [neregistrovani]

noja

A da ne govorim o ovoj literaturi koja se danas koristi, pa ja zajedno sa 10000000 studenata mi nemamo pojima realno. ovi novi što pišu knjige su veliki ludaci, stari imaju velike mane po pitanju kompletnosti i redosleda realnosti takodje a ovi novi, to je ludo novi mislim profesor od 50 60 godina

(petak, 22. nov 2019, 16:47) - anonymous [neregistrovani]

Polako!

Tiha voda I planinu moze da unisti, stvar upornosti I puno rada. Samo napred.Cestitke svima koji se bave diplomatskim poslom.

(petak, 22. nov 2019, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Само напред!

Тиха вода брег рони!

(petak, 22. nov 2019, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Mnoge male zemlje su priznale Kosovo pod pritiskom Zapada a nisu ni znali sta se tamo dogodilo.

(petak, 22. nov 2019, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

Za brojace

Ovi sto broje koliko stanovnika Nauru ima, bih priupitao dali su ih takodje brojali kada je KiM priznato od njih?

(petak, 22. nov 2019, 14:58) - anonymous [neregistrovani]

re: Šta je sad ovo?

Istoj toj Evropi i USA su ove ''male'' zemlje bile vrlo vazne pa su ih uz cascenje milionima dolara vrbovali da priznaju paradrzavu Kosovo. Usput o kojoj Evropi govorite, koliko znam Spanija, Slovacka, Grcka, Kipar, Rumunija nisu priznali paradrzavu Kosovo.

(petak, 22. nov 2019, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Samo tako nastavite! Bravo