Vučić: Ruskog ambasadora samo sam pitao – zašto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom špijunske afere i izneo detalje. Na snimku koji se pojavio u javnosti vide se ruski obaveštajac i penzionisani potpukovnik Vojske Srbije sa inicijalima Z. K., kaže Vučić. Nisam video logiku u svemu ovome i ruske prijatelje pitao sam samo "zašto", kaže predsednik.

Predsednik Srbije je na konferenciji u Predsedništvu Srbije rekao da snimak, na kome se vidi kako ruski obaveštajac daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila naša agencija, ali je VBA upoznata sa tim.

Snimak je, kaže, sačinjen 24. decembra 2018. godine i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa Z. K., penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije. 

Z. K. je, prema Vučićevim rečima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobaveštajnom službom.

Predsednik kaže da se susret Klebana i Z. K. odigrao u Zemunu oko 18 časova. 

Pripadnici srpskih službi vršili su opservaciju Z. K. ali susret sa Klebanom nisu oni zabeležili zbog velike udaljenosti, kaže Vučić.

"Naši pripadnici su primetili više lica koja su bila u kontrapratnji. Na zemunskom keju tri lica izlaze iz automobila marke 'audi', oni su bili nečitljivi zbog položaja. Našli su se kod parkirališta ‘Kapetanije’ i otišli u pravcu pivnice 'Crna ovca'. Onda su je napustili i otišli u nepoznatom pravcu", objasnio je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Dodao je da ruski potpukovnik Kleban, koji je u Srbiji bio na funkciji pomoćnika izaslanika odbrane, više nije u našoj zemlji.

"Republika Srbija je u više navrata foto-dokumentovala, audio i video-dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Samo sa Klebanom 10 kontakata dokumentovano, imamo i foto, audio i video dokumentaciju da je davao novac. Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti", rekao je Vučić. 

"Bocan-Harčenka sam samo pitao: Zašto?" 

Politiku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljavamo je kao bratsku zemlju, rekao je Vučić i dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom afere upitao samo "zašto".

"Nisam video logiku u svemu ovome", rekao je Vučić dodajući da je siguran da predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio obavešten o delovanju Klebana.

Srbija, kaže, ne zaboravlja sve što su Putin i Rusija učinili za Srbiju.

Podseća da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, nije ni glasala protiv interesa te zemlje i ničim ne ugrožava prijateljstvo.

Predsednik je još jednom ponovio da Srbija ostaje vojno neutralna i poručio da Srbija neće u NATO.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će Putina pitati za špijunsku aferu, predsednik je rekao da "ne isključuje mogućnost da su Rusi u pravu" kad kažu da je reč o "redovnim provokacijama".

"Ne pada nam na pamet da pravimo novu ‘48. i da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja Srbije", istakao je Vučić dodajući da će predstojeći susret 4. decembra biti od izuzetnog značaja.

"Naše mere su pojačane"

Predsednik kaže da je već godinama Srbija suočena sa izuzetno ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi. U jednoj grupi su, kaže, najrazvijenije zemlje a u drugoj zemlje regiona.

"To znači da postoje brojne agencije drugih zemalja koji provode svoje delovanje na teritoriji Srbije sa dva cilja – prikupljanje značajnih i obaveštajnih podataka kako bi mogli da utiču ili da promene politiku Srbije u određenim segmentima, a drugo je potpuno sagledavanje obaveštajnih kapaciteta Srbije radi izgradnje sopstvenih kapaciteta kako bi kapaciteti Srbije bili smanjeni", naveo je predsednik.

Srbija je, kaže, ojačala mere svoje kontraobaveštajne zaštite i sada koristi znatno sofisticiranije mere.

"Naše mere su pojačane i želim da posebno pohvalim BIA i VBA koje su u sadejstvu uspevale da osujete najznačajnija ofanzivna delovanja različitih agencija", napomenuo je predsednik.

Najavio je da će u narednom periodu biti sprovedene akcije protiv pripadnika različitih agencija drugih zemalja i to će, kaže, biti predočeno javnosti.

broj komentara 29 pošalji komentar
(petak, 22. nov 2019, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

%% Eto...

Dobar komentar.
A ja jos mislim da je to izrezirano izmedu rusije i srbije da bi se pokazalo zapadu da srbija nije po svaku cenu uz rusiju (a ne i dokazalo, jer zapad ne veruje u ovu frazu).

(petak, 22. nov 2019, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

@Odgovor

imate pravo na komentaru ?

(petak, 22. nov 2019, 07:57) - Ana Gajic [neregistrovani]

Cudno....

Sta je tu tako cidno? Pa oduvek svako svakog spiunira!!
NATO zemlje se medjusobno spiuniraju!! Rusija ima spijune svuda po svetu!!!

(petak, 22. nov 2019, 07:37) - anonymous [neregistrovani]

sta nije jasno

sta ima da pitamo Ruse zasto, pa imamo naseg coveka i njega sve lepo ispitamo i bice nam sve jasno,

(petak, 22. nov 2019, 07:32) - kaca [neregistrovani]

Politika

Odnosi Rusije i Srbije ce ostati dobri

(petak, 22. nov 2019, 01:08) - nikola [neregistrovani]

Odnosi

Odnosi između Srbije i Rusije se sigurno neće narušiti ovom aferom!

(petak, 22. nov 2019, 00:35) - anonymous [neregistrovani]

Da li je neko gledao klip?

Da li je neko gledao klip od ljudi koji komentarisu kako sad on krivi ruse kada ih ne krivi? Kada se nista nece medju nama promeniti u odnosima. I da dolazi akt za vojnu neutralnost da se to jednom za svagda utvrdi? Drugo ko kaze da to sto je bilo koji agent platio makar iz prijateljske zemlje i da je okej je apsurdan. Tajne, su tajne sa razlogom. Ja obozavam rusiju kao naciju i kulturu ali ovo je preterivanje..

(četvrtak, 21. nov 2019, 23:16) - anonymous [neregistrovani]

re. DrMr

Jeste potvrdio je. Ali je takodje i potvrdio da i neke druge razvijene drzave (kao i neke manje razvijene iz regiona) rade vec godinama protiv interesa Srbije. Taj deo vam je ocigledno promakao.

(četvrtak, 21. nov 2019, 23:14) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

Zasto? Zato sto vezbamo 12 puta vise sa NATO alijansom a to im se ne dopada, ne uklapa im se u koncepciju. Eto zasto.

(četvrtak, 21. nov 2019, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

Za mene ovo nije neprijateljski cin

Nadam se da Rusija nikad nece napustiti Srbiju.