Kuburovićeva i Godfri: SAD podržavaju unapređenje vladavine prava u Srbiji

Ministarka pravde Nela Kuburović i novi ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenili su na sastanku da je dosadašnja saradnja SAD i Srbije u oblasti pravosuđa bila veoma dobra, kao i da su SAD, direktno ili kroz različite projekte USAID-a, kontinuirano podržavale unapređenje vladavine prava i sprovođenje reforme pravosuđa u Srbiji.

Nela Kuburović je naglasila da su rezultati te podrške vrlo merljivi i građanima vidljivi, kao i da je to doprinelo da Srbija bude korak ispred pojedinih država u regionu i EU, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kuburovićeva je istakla veliku podršku eksperata USAID-a projekta "Vladavina prava" u izradi nove Nacionalne strategije razvoja pravosuđa, kao i prilikom izrade izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Ambasador Godfri je rekao da SAD podržavaju evrointegracije Srbije, jer vide Srbiju kao stub stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i dodao spremnost njegove zemlje da unapredi saradnju sa Srbijom u oblasti pravosuđa.

Ambasador SAD je ocenio da su postignuti konkretni rezultati u Srbiji u borbi protiv korupcije, ali da je percepcija javnosti i dalje da nije urađeno dovoljno na tom planu, zbog čega fokus u narednom periodu treba da bude na primeni zakona.

Kuburovićeva je rekla da je Srbija 2018. godine uvela novi sistem u radu tužilaštava i sudova u borbi protiv korupcije i da je podrška SAD bila od velikog značaja prilikom obuke sudija i tužilaca za rad u posebnim antikoruptivnim odeljenjima.

Iako se Srbiji zamera nedovoljna posvećenost borbi protiv korupcije, ministarka je istakla da su dosadašnji rezultati antikoruptivnih odeljenja veoma dobri i vrlo merljivi i da se u tim odeljenjima vode postupci protiv pomoćnika ministara, direktora javnih preduzeća, sudija i drugih.

Međutim, ona je ocenila da sudovi i tužilaštva nisu dovoljno otvoreni prema javnosti i da nedovoljno transparentno prikazuju te rezultate.

Kuburovićeva je istakla i da Ministarstvo pravde ulaže velike napore da sudije i tužioci imaju što bolji zakonski okvir za efikasno procesuiranje korupcije, ali i adekvatne uslove za rad, te da nikada nije više ulagano u pravosudnu infrastrukturu kao prethodnih nekoliko godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво