Godinu dana od uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode

Od kada je odlazeća kosovska vlada 21. novembra prošle godine uvela tarifu od 100 odsto, srpske i fabrike iz BiH plasirale su na Kosovo proizvode u vrednosti šest miliona evra, što je prema evidenciji kosovske carine, za 99 odsto manje u poređenju sa plasmanom robe u godini do uvođenja takse.

U Prištini tvrde da su srpski i proizvodi iz BiH na kosovskom tržištu brzo zamenjeni uvozom iz drugih zemalja regiona i Evropske unije.

Srpske i fabrike u Bosni i Hercegovini prijavljuju gubitke od primene takse.

Generalni direktor kosovske carine Bahri Beriša, rekao je prištinskim medijima da je uvoz proizvoda iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine na kosovsko tržište opao za 99 posto.

"Imamo smo mali uvoz. Za godinu dana od primene takse, iz ovih dveju zemalja uvoz je šest do sedam miliona evra. To su proizvodi koji se unose u malim količinama. Imali smo oko 440 miliona evra uvoza dok zaštitne mere nisu bile na snazi. To iznosi oko 99 procenata manje uvoza iz ove dve zemlje", kaže Beriša.

Pre uvođenja takse, na Kosovo je najviše robe stizalo iz centralne Srbije. Pre 21. novembra 2018. godine u jednom danu na Kosovo su srpska preduzeća plasirala robu u vrednosti od 1,2 miliona evra ili više od 360 miliona evra u toku jedne godine.

Odlazeća kosovska vlada je 6. novembra prošle godine najpre uvela taksu od 10 posto na proizvode poreklom iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, a 15 dana kasnije iznos takse podigla na 100 odsto.

Od tog vremena vrednost proizvoda koji su uvezeni iz centralne Srbije na Kosovo iznosi četiri miliona evra, a iz Bosne i Hercegovine dva miliona.

U isto vreme plasman proizvoda sa Kosovs na tržište centralne Srbije iznosio je 13 miliona evra, a Bosne i Hercegovine pet miliona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи