Savet EU raspravlja o reformi proširenja, na stolu francuski predlog

U Briselu će se pred Savetom za opšte poslove Evropske unije naći predlog Francuske o reformi politike proširenja. Ministri će prvi put razmotriti predlog koji se danima tumači, odmeravajući njegove dobre i loše strane po zemlje Zapadnog Balkana.

Pre mesec dana je na sastanku ministara došlo do neke vrste blokade u politici proširenja ne samo zato što nije bilo odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nego zbog odsustva zajedničkog stava o tome kako taj proces treba da se nastavi.

Ministri danas ponovo razgovaraju o toj temi, a ovog puta pred sobom imaju i nešto konkretnije ideje Francuske koja već dugo zagovara reformu politike koju smatra neophodnom.

Francuski neformalni papir, sa mnogo nepoznanica i otvorenih pitanja, sad je pred ministrima i to će biti jedna tema o kojoj će se razgovarati.

Očekuje se da bez nekih konkretnih odluka ipak dođe do zajedničkog stava o nastavku politike proširenja u svetlu blokade za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Ovog puta ne treba očekivati odluke o otvaranju pregovora, jer to nije na dnevnom redu. Na dnevnom redu je rasprava o načinima da se reformiše politika proširenja.

To je priprema puta da se takva odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom donese na proleće i da se dođe do zajedničkog stava.

Mnoge zemlje ne misle da je potrebna reforma dosadašnje metode politike proširenja, odnosno da u njoj već postoje potrebni mehanizmi. Oni će insistirati da se rasprava o reformi te politike ne iskoristi za neku vrstu skretanja ka alternativama i razvodnjavanju krajnjeg cilja, a to je članstvo u EU.

Treba očekivati da će se ići ka nekoj vrsti kompromisa u paralelnom pristupu – sa jedne strane da se otvori razgovor o reformi politike proširenja, ali da to ne bude uslov da se ono nastavi sa zemljama koje već pregovaraju kao što se Srbija i Crna Gora ili da se na proleće otvore pregovori sa Skopljem i Tiranom.

Očekuje se da će ministri od Evropske komisije zatražiti da početkom sledeće godine pripremi i predstavi izveštaj na koji način popraviti politiku i proces pristupanja novih čanica da bi o tome odluke mogle da se donose u februaru i martu sledeće godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво