Direktori javnih preduzeća pred izborom: ili fotelja ili kampanja

Nakon predloga Vlade, u skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima, a njime se uvode i dodatni razlozi za razrešenje direktora pored već postojećih. Izborna kampanja samo van radnog vremena jedna je od predloženih mera. Predlogom zakona dopunjene su i kaznene odredbe za prekršaj odgovornog lica u javnom preduzeću.

Direktoru javnog preduzeća sledi smena ako promoviše partiju i za to koristi službene prostorije, vozila ili inventar bez naknade. I ne samo zbog toga. U prvom članu izmena zakona predviđena je i sankcija.

Prema predlogu dopuna zakona, direktoru preti smena ako zahteva od zaposlenih da podrže kandidate na izborima.

Direktor će biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene, a on to nije sprečio, navodi se u tekstu predloga.

Dopuna zakona propisuje i novčane kazne za odgovorna lica koja prekrše pravila od 50.000 do 150.000 dinara.

Članom 70 stavom 1. Zakona o javnim preduzećima utvrđena je zabrana korišćenja imovine, aktivnosti, imena i vizuelnog identiteta javnog preduzeća u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje, kao i svaka druga upotreba javnih preduzeća u političke svrhe.

Predstavnici vlasti podsećaju da slične odredbe već postoje i u Zakonu o finsaniranju izbornih aktivnosti. Napominju da je to korak ka boljim izbornim uslovima.

Poslanik SNS-a Veroljub Arsić kaže da će Srpska napredna stranka i Vlada aktivno učestvovati u reformi izbornog procesa.

Nije ovde u pitanju samo Zakon o javnim preduzećima, biće tu još određenih zakonskih rešenja, dodaje Arsić.

Prema njegovim rečima, u SNS-u zaista žele da se izborni proces reformiše.

"Konačno postoji konsenzus u društvu za reformu izbornog procesa. Mi ćemo sve uraditi da ta reforma ide u pravcu razvoja demokratije i što slobodnijeg izražavanja građana", navodi Arsić.

Opozicioni poslanici ne žele da procenjuju domete predloženih mera. Poručuju: sa izmenama je trebalo da se počne ranije.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije smatra da je sa izmenama trebalo da se krene ranije, dok, kako kaže, sumnja u izborni proces nije ovoliko porasla.

"Sama ta mera neće revolucionarno promeniti stanje ni u našoj predizbornoj kampanji, ali nije loše kao opomena, kao neko upozorenje ljudima da bi u nekom trenutku mogli odgovarati za zloupotrebe koje čine", ocenjuje Vukadinović.

Kako dodaje, u okviru neke šire lepeze mera ona jeste pozitivna.

Nakon razgovora u okviru dijaloga vlasti i opozicije u tabeli obaveza našlo se polje o sprečavanju korišćenja javnih resursa u izbornoj kampanji. Pre tri dana ocena evroparlamentaraca je bila – "delimično ispunjeno".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво