Evropski parlament: Prioritet fer pristup i izveštavanje javnih servisa

Evropski parlament saopštio je da bi u Srbiji trebalo pokrenuti dodatne inicijative radi unapređenja uslova za održavanje parlamentarnih izbora, u skladu sa preporukama Evropske komisije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Učesnici međupartijskog dijaloga, održanog u Beogradu 14. i 15. novembra, uz posredovanje Evropskog parlamenta, zatražili su konkretne akcije, zbog zabrinutosti povodom opšteg medijskog okruženja, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kao jedan od prioriteta određen fer pristup i izveštavanje javnih servisa.

Učesnici dijaloga su zatražili od svih državnih institucija da ispunjavaju sve svoje obaveze, uz poštovanje najviših standarda transparentnosti u radu, istaknuto je u saopštenju Evropskog parlamenta.

Evropski parlament preneo je izjavu šefice Delegacije za odnose sa Srbijom Tanje Fajon, koja poziva vlast u Srbiji da ispuni obaveze, a opoziciju da se vrati u Parlament.

"Pozivamo vladajuću koaliciju da ne troši više vreme na diskusije i da počne sa primenom. Da bi došli do uspeha, pozivamo i opoziciju da se vrati u parlament i angažuje u dijalogu kao bi vlast držala odgovornom za ispunjavnje preuzetih obaveza", navodi Fajonova, saopštio je EP.

U saopštenju se navodi insistiranje učesnika Dijaloga na "punom sastavu REM-a, uključujući formulu 3+1", a prioritet se stavlja na "garanciju pravednog pristupa i izveštavanja javnih emitera".

Istovremeno, sve državne institucije se pozivaju da "ispune svoje obaveze i primenjuju najviše standarde u transparentnosti svog rada. "

U zajedničkom saopštenju predstavnika Evropskog parlamenta i predsednice Skupštine Srbije, prenetom na sajtu EP, navodi se da je predsednica Skupštine Maja Gojković naglasila važnost parlamenta kao mesta gde se razgovara o "neophodim reformama za poboljšanje uslova za podržavanje parlementarnih izbora u Srbiji."

Dodaje se da je Gojkovićeva "pozdravila podršku" Evropskog parlamenta u održavanju Međupartisjkog dijaloga kao i dugogodišnji rad Evropskog parlamenta sa Skupštinom Srbije i na EU putu Srbije

Izvestilac za Srbiju u EP Vladimir Bilčik je, kako se navodi u saopštenju, ocenio da je napravljen "ograničen napredak" između dve runde dijaloga i da "vlast i opozicija moraju da napreduju u odnosu na početne pozicije".

"Čujemo da postoje ozbiljne frustracije kada je reč o nedostatku poverenja i da nešto bitno mora da se dogodi kako bi se izgradilo poverenje širom političkog spektra, a građanima pokazao istinski napor u poboljšanju uslova pred izbore", navodi Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju dodaje da je u "produktivnom" sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno imenovanje novih predstavnika REM-a po principu 3+1, usvajanje novih regulativa na osnovama najboljih evropskih praksi za javne emitere, što bi obezbedilo fer pristup i izveštavnja za vreme izborne kampanje, kao i uspostavljanje Nadzornog odbora u Skupštini Srbije koji bi nadgledaoprimenu svih obaveza vezanih za izbore.

"Ovi koraci i obaveze bi trebalo da budu ispunjeni pre nove runde dijaloga", zaklučio je Bilčik.

Treća runda Međupartijskog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova za parlamentarne izbore u Srbiji zakazana je za 12 i 13. decembar u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво