Rama i Kurti "zategli" odnose zbog "malog šengena"

"Mali šengen", odnosno ideja srpskog predsednika i premijera Severne Makedonije i Albanije o povezivanju regiona – unela je razdor u odnose Edija Rame i kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Kurti kaže da je Albanija u takav projekat trebalo da uđe s novom vladom u Prištini a ne sa Srbijom. Rama uzvraća da ni ideja o ukidanju granice između Albanije i Kosova neće moći bez pristanka Srbije.

Ne zato što je zapadnobalkanska šestorka u Ohridu bila nepotpuna već baš to što je sastav ovakav – nije se svidelo Aljbinu Kurtiju. On je tu video stvaranje nove Jugoslavije, umesto željenog reciprociteta, a posebno je albanskom premijeru zamerio na prisustvu.

"Trebalo je da sačeka formiranje nove kosovske vlade. Takav projekat Albanija bi trebalo da započne sa Kosovom, a ne sa Srbijom", rekao je Aljbin Kurti. 

"Izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku. Ne verujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije", kaže Edi Rama.

Dok ne prodube diskusiju, dosadašnja ne iznenađuje one koji odnos dvojice političara prate godinama.

"To je prirodno, zato što je Rama podržavao Tačija u procesu rešavanja problema Kosova i protiv njega je bio Kurti i cela ekipa. Sigurno je najveće protivljenje za nešto Rama dobio sada", naveo je dopisnik albanskih medija iz Beograda Idro Seferi. 

Albansko-albanska polemika, u Beogradu se uglavnom posmatra sa strane. Ivica Dačić, ipak priznaje, pomalo i navija.

"Nisam verovao da ću to da izgovorim, ali moram da kažem da mi se u ovoj polemici više sviđa Rama. Mislim da je Edi Rama postupio ispravno što je prihvatio inicijativu i da sve kritike usmerene prema tome jesu stvar antisrpske politike i stava, a ne činjenica", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije. 

Kako Albanci na KiM gledaju na Ramu? 

Kritika je možda udaljila Kurtija od Rame, ali ga je dodatno približila pravljenju koalicije sa DSK, čija se kandidatkinja takođe protivi "malom šengenu".

"Da, Albanci sa Kosova gledaju sa skepticizmom Edija Ramu, gledaju zbog dobrih odnosa sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije. I to Albanci na KiM nekako gledaju skeptično, da Rama ima nešto ispod žita, da radi neke druge poslove nauštrb Albanaca sa KiM. U tom smislu, ovo će se nastaviti. Mi sami znamo kakav je odnos između Haradinaja kao bivšeg premijera i Edija Rame", rekao je analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi. 

Taj odnos završio se najavom da će Haradinaja tužiti zbog izjave da će sa Vučićem i Tačijem podeliti deset milijardi od podele Kosova. Hoće li nesuglasice i sa potencijalnim premijerom, Kurtijem, uticati na saradnju vlada u Tirani i Prištini?

"Dve vlade će sigurno sarađivati, ali oni su imali konflikt koji će se primetiti u tim odnosima, naročito kada je reč o tom takmičenju političkom koji postoji među njima", kaže Seferi.

Na moguće produbljivanje konflikta upućuje i odgovor na Kurtijevu želju da se otvore granice između Kosova i Albanije. Rama ga podseća da tako nešto ne može bez saradnje sa svim državama i pristanka Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво