Kondratjev: Treba razumeti mentalitet Albanaca na KiM

Kandidat za specijalnog izaslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) za Kosovo Aleksej Kondratjev izjavio je da protivljenje Prištine njegovom izboru nije neka novost i da pre svega treba razumeti mentalitet kosovskih Albanaca.

Aleksej Kondratjev u izjavi za Sputnjik kaže da su se, od momenta ulaska ruske jedinice u sastav KFOR-a na teritoriji Kosova, Albanci jako negativno ponašali prema Rusima i na svaki način su pokazivali da nisu spremni za dijalog i saradnju.

Albanci su, dodao je, preferirali, umesto Rusa, američki kontingent i zato za njega ovo nije neka novost.

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) za politička pitanja i demokratiju u četvrtak treba da odluči o izboru novog izaslanika za Kosovo, a jedan od trojice kandidata je Kondratjev, što je izazvalo mnoga negativna reagovanja u Prištini.

Odlazeći ministar privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli ocenio je da bi njegov izbor bio opasnost za tzv. Kosovo i da, ako Kondratjev bude izabran, sa njim ne treba sarađivati.

Komentarišući takve reakcije iz Prištine, Kondratjev kaže da je najvažnije to da se, po njegovom mišljenju, tokom ove godine mnogo toga promenilo u administrativnoj strukturi u Prištini.

Krši se Rezolucija 1244 

Neke promene, dodao je, direktno krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a kao primer je naveo formiranje tzv. ministarstva odbrane Kosova, što je sada jedna od najvažnijih tačaka u odnosima Beograda i Prištine i UN.

"Zato kosovske vlasti sa današnjim panalbanskim stavovima opozicije ne žele nikakvo prisustvo Rusa na Kosovu", naveo je Kondratjev.

Moraće, kaže, da poseti Kosovo, ali podseća da je bilo situacija kada kosovski Albanci nisu pustili na teritoriju pokrajine nekoliko izvestilaca PS SE, a pritom oni nisu ni na koji način hteli da utiču na Prištinu.

"Zato, kada pričamo o demokratiji i transparentnosti, poštovanju ljudskih prava i vladavini prava, sve strane moraju da poštuju ono što je navedeno u Ustavu Saveta Evrope. Samoproglašeno Kosovo, iako nije članica PS SE, izražava želju da to postane i onda treba da podržava fundamentalne vrednosti te organizacije", naveo je Kondratjev.

Svi moraju da imaju jednaka prava 

Govoreći o platformi njegovog budućeg mandata, Kondratjev kaže da polazi od vladavine prava i da sve grupe stanovništva na Kosovu moraju da imaju jednaka prava, nezavisno od nacionalnosti i religije.

"Danas postoje nerasvetljena krivična dela i prekršaji i treba da se razjasni zašto u ovim slučajevima nije realizovana vladavina prava. Pre svega, mi moramo da izvršimo obaveze koje su bile određene ranije, kao i da uporedimo današnju situaciju sa onom koja je bila ranije u izveštajima, da sagledamo dinamiku razvoja i kuda to vodi", naglasio je Kondratjev.

O kandidaturi Kondratjeva je ranije tokom sedmice pisao i nemački Bild, koji je preneo da će njegov zadatak biti da informiše međunarodnu organizaciju Savet Evrope o aktuelnom razvoju demokratije i, pre svega, o sukobu sa Srbijom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво