Varhelji: Radiću na tome da se uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine

Kandidat za evropskog komesara za proširenje Oliver Varhelji danas je, na početku saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope i da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU.

"To je u našem geopolitičkom interesu. Moramo da se fokusiramo na uticaj reformi na terenu tako što ćemo da ih merimo kroz prosperitet, kvalitet života i građanske slobode", poručio je Varhelji.

On se založio da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine.

"Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Žozpeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini", poručio je Varhelji, kandidat Mađarske za evropskog komesara za proširenje.

On je naglasio da je važno da se održi i ubrza napredak zemljalja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naveo je da će, ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje i susedstvo, fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključne EU oblasti i pre ulaska u samo članstvo, kao što su zelena i digitalna agenda, transport i energetika.

Varhelji se posebno osvrnuo na bolju efikasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, posebno u investicijama i strateškim reformama.

"EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenje Unije ", poručio je Varhelji u uvodnom izlaganju pred EP.

On je pred evropskim poslanicima ocenio da i pored zabrinutosti koju su neke zemlje članice iznele tokom oktobarskog samita lidera EU, "niko nije doveo u pitanje jaku opredeljenost EU za ulazak Zapadnog Balkana u EU".

"EU perspektiva Zapadnog Balkana je nepromenjena i ja ću se za to boriti i raditi na tome do kraja", kaže Varhelji.

Mora se pojačati rad u oblasti vladavine prava 

Varhelji je najavio, da će se ukoliko bude izabran za novog komesara za proširenje, odmah angažovati sa zemljama EU koje imaju "rezerve" kada je reč o efikasnosti procesa proširenja.

Kaže da je vladavina prava "ključna zabrinutost" koju imaju neke zemlje članice i da se u toj oblasti mora pojačati rad sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

"Dokle god nema progresa u vladavini prava, neće biti ni progresa u pristupanju EU", rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, u slučaju nazadovanja u ispunjavanju kriterijuma na putu ka članstvu u EU biće suspendovani pretpristupni fondovi.

Varhelji ne misli da se "ceo okvir politike proširenja mora menjati", već da će se on založiti za "poboljšanje metodologije" tako da se zemljama koje "mogu i žele" da se kreću brže, obezbedi brži pristup EU.

Kao jedan od svojih prioriteta, ukoliko bude izabran na mesto komesara za proširenje, Varhelji je naveo zatvaranje postojećeg ekonomskog jaza između zemalja članica i zemalja kandidata.

"Radiću sledećih pet godina na tome da zatvorimo taj jaz i donesemo prosperitet i razvoj tim zemljama", kazao je Varhelji.

Na mnogobrojna pitanja poslanika EP o tome kako će se odrediti prema nacionalnoj politici Mađarske kada bude bio na mestu evropskog komesara, Varhelji odgovara da će raditi "nezavisno kao službenik EU".

"Kao komesar radiću nezavisno i neću biti deo nijedne vlade već Evropske komisije i pratiću samo politiku EU i nijednu drugu", poručio je Varhelji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво