Ko gubi, a ko dobija odlukom da se ne računaju glasovi iz centralne Srbije

Kosovski vrhovni sud bi trebalo da poništi ili potvrdi odluku o odbacivanju glasova iz centralne Srbije iz konačnih rezultata parlamentarnih izbora održanih pre više od mesec dana. Odbacivanje glasova iz centralne Srbije posvađalo je albanske političare u Prištini jer jedni ovom odlukom dobijaju, a drugi gube.

Gubitnici zbog odluke Izbornog panela za žalbe da odbaci blizu 4.000 glasova iz centralne Srbije su stranke Albanaca koje su po broju dobijenih glasova nadomak formiranja sledeće kosovske vlade. Pokret Samoopredeljenje je na prvom mestu, a Demokratski savez na drugom.

Ove dve stranke su pre odbacivanja glasova iz centralne Srbije dobile zajedno 61 poslaničko mesto, što je dovoljno za formiranje vladajuće većine u parlamentu. Uz glasove nesrpskih manjina imale bi i komotnu većinu.

Po proglašenju konačnih rezultata izbora, koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija žalila se panelu za žalbe zbog načina dopremanja srpskih glasova. Panel je uvažio žalbu i odbacivanjem srpskih glasova, ta koalicija je prošla predizborni prag i ima šansu za šest poslanika.

Međutim, u tom slučaju pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez gube četiri poslanička mesta i mogućnost da sami, bez treće stranke, formiraju buduću vladu.

Glasovi iz centralne Srbije u većini su podržali Srpsku listu. Na njen izborni rezultat odbacivanje tih glasova ne utiče. Iz Samoopredeljenja i Demokratskog saveza su se žalili Vrhovnom sudu, što je izazvalo oštre komentare i optužbe drugih albanskih stranaka.

Iz Demokratske partije su za Samoopredeljenje rekli da je stalo u odbranu Srpske liste, koja je, po njima, produžena ruka Aleksandra Vučića na Kosovu.

Iz koalicije Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija naveli su da je zalaganje za neodbacivanje srpskih glasova zapravo pokazivanje licemerja onih koji tvrde da nude novi početak, a u stvari predstavljaju samo zabludu u svojoj varijanti.

Danas očekujemo odluku Vrhovnog suda, a u toku je prebrojavanje glasova sa 1.500 biračkih mesta, što dodatno usporava izborni proces i proglašavanje konačnih rezultata izbora.

Očekuje se da prebrojavanje glasova traje dve do tri nedelje, što bi početkom decembra trebalo da stvori uslove za proglašavanje konačnih rezultata izbora održanih 6. oktobra na Kosovu i Metohiji.

broj komentara 0 pošalji komentar