Mnogo izbornih uslova i dalje "podvučeno crvenom"

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi.

Vlada Srbije utvrdila je Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, s ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

Predloženo je uvođenje zabrane javnim funkcionerima da koriste javne resurse i skupove za promociju političkih stranaka. Izmene zakona odnose se i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, saopšeno je iz Vlade.

Na pitanje RTS-a da li je moguće da pet-šest meseci uoči izbora vlast i opozicija postignu kompromis o izbornim uslovima, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo kaže da postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove.

"Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) zahteva – izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče", rekao je Antonijević.

Ostavljeno je, kaže, dosta prostora da se vidi da li je Vlada sposobna da donese zakone, a može i da se uđe u ocenu kvaliteta ponuđenog i vidi na koji način će se sprovoditi.

Dosta toga je podvučeno crvenom

Antonijević ističe da su novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koji večeras stižu u Beograd, izradili dokument koji govori šta je ispunjeno, a šta nije.

"Dosta je stvari crvenom bojom označeno jer nisu ispunjene, neke jesu, a neke su delimično ispunjene", naveo je Antonijević.

Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Antonijević je rekao da se nije u potpunosti izašlo u susret zahtevima ODIR-a. Dobro je, kaže, što je stigla definicija pojma javni resurs, koji označava nepokretnosti, pokretne stvari i druga dobra u javnoj svojini.

"Dobili smo definiciju javnih resursa, taj deo je dobar. Imate mogućnost da odredite šta ne sme da se koristi tokom kapmpanje", rekao je Antonijević.

Kritikuje, međutim, to što oni koji prekrše zakon i koriste javne resurse prekršajno odgovaraju prema ovom predlogu, a preti im kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

"To nije visoka kazna jer može da utiče na četvorogodišnji život naših građana", rekao je Antonijević.

Nezadovoljstvo radom Agencije za borbu protiv korupcije 

Postoji opšta saglasnost da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao.

"Ako postoji sumnja u rad Agencije i onih koji vode državu, čini mi se da civilno društvo može da zauzme stav da je teško očekivati da će se u potpunosti poštovati zakon", rekao je Antonijević.

Podseća da se zakoni ne razmatraju po hinoj proceduri, što je bio zahtev.

"Postoji prostor za amandmane, a nakon komentara evroparlamentaraca, koji pred sobom imaju dobre analize, biće dovoljno vremena i prostora da se građanima predstave najbolji zakoni i da vidimo izmene koje do sada nisu hteli da uvrste u predlog zakona", zaključio je Antonijević.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 14. nov 2019, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

sto do stopedeset hiljada

Manje im od mesecne plate.

(četvrtak, 14. nov 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Jel moze da se u Srbiji donese zakon da jedna osoba ne moze da bude na vlasti duze od dva mandata na bilo kojoj funkciji?
Pratim politicku scenu u Srbiji vec 30 godina i stalno se vrti istih 50-ak osoba. Malo kao odu u opoziciju, pa se vrate i tako u krug.
U Americi predsednik moze da ima maksimum 2 mandata po 4 godine i posle vise ne moze da bude ni senator, ni guverner.

(četvrtak, 14. nov 2019, 11:24) - глас разума [neregistrovani]

Изборни (не)услови

Приметно је осетно поигравање вољом народа широм света и извргавање руглу оно што се назива вољом народа... Без обзира да ли је у питању македонски референдум, који је пропао, а ипак је спроведена воља губитника, да ли британски Брегзит, који је изгласан вољом већине, а ни три године после још није спроведен, да ли државни удари у Украјини и Боливији, где резултати избора и воља народа некима нису одговарали, па и у самим САД се многи својски труде да отерају легално изабраног председника. Тзв. Демократија све више постаје фарса и мртво слово на папиру, а учешћа страног, међународног фактора који све више потпирује разне "спонтане" устанке и немире, када неки народ не гласа како њима одговара, постају главна претња по сваку иоле озбиљну државу. Наша срећа у несрећи је изгледа што смо сви веома добро искусили све "благодети" 5. октобра, па нисмо жељни излазака на улице, јер знамо да ћемо то бити највише преварени. Потребно је створити механизме заштите од страног мешања и унутрашњих насилника, да би се сачувало оно што нам је преостало!