Složena procedura za sredstva iz IPARD fondova

Drugi javni poziv za nabavku novog traktora putem IPARDA-a, otvoren je do 25. novembra. Za većinu šabačkih poljoprivrednika, put do novca iz evropskih fondova je, kažu, težak i dug.

Slobodan Jevtić iz Jelenče kod Šapca, malim traktorom obrađuje oko 30 hektara. Novi i veći planira da kupi uz pomoć sredstava iz evropskih fondova. Zbog izrade biznis plana, zahtev još nije podneo.

"Novi traktor mi je potreban radi lakše obrade zemljišta. Stotinu konjskih snaga, ili 75 kilovata, toliko i mogu spram svoje veličine poseda i da konkurišem, to su značajna sredstva koja ne mogu sam da isfinansriram, nadam se da ću uspeti da prođem ovaj program, i da ću dobiti povraćaj koji je čujem da nije mali, 60 -65 odsto", kaže Jevtić.

Većini šabačkih poljoprivrednika potreban je novi traktor, ali je malo onih koji se odluče da ga kupe na ovaj način. U Savetodavnoj stručnoj službi kažu da su do sada podneta četiri zahteva.

 "Nije teško podneti zahtev, i dobiti rešenje o odoboravanju, kasnije dolazi do problema, i ja bar mislim da plaši poljoprivredne proizvođače , a to je kad treba da realizuju, odnoso da upute zahtev za isplatu. Pre upućivanja zahteva za isplatu, oni treba da dobiju rešenje o ispunjavanju ekoloških standarda,'' kaže Zoran Beljić iz Poljoprivredne stručne službe u Šapcu.

U odnosu na prethodnih poziv, budžet za kupovinu novih traktora je dupliran. Zbog strogih uslova, na ovaj korak najteže se odlučuju stočari.

"Nešto je lakše podošenje zahteva kad su u pitanju sektori ostali useva, kao i u voćarskoj proizvodnji, jer tu imaju rešenje o ispunjavanju uslova u oblasti zaštite bilja, i u oblasti zaštite životne sredine, ondosno ekološka inspekcija mora da im izda određena rešenja", objašnjava Beljić.

Novcem iz IPARD-a u šabačkom kraju su do sada kupljena četiri traktora. Do 23. decembra poljoprivrednici mogu konkurisati za nabavku opreme, mehanizacije i izgradnju objekata u biljnoj i stočarskoj proizvodnji

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво