Usvojen rebalans budžeta grada Beograda

Skupština grada Beograda usvojila je rebalans budžeta. Odbornici su usvojili i odluku koja omogućava da Grad sa opštinama i građanima učestvuje u obnovi fasada. Bilo je na današnjoj sednici još važnih odluka, ali i disonantnih tonova.

Vlada je donela odluku da se od prvog novembra zaposlenima u kulturi povećaju plate za 10 odsto, zaposlenima u socijalnim, predškolskim i školskim ustanovama devet odsto i zaposlenima u državnoj upravi osam odsto. Ovim rebalansom obezbeđujemo da im u novembru i decembru isplatimo veće plate, a rebalansom se obezbeđuje i novac za solidarnu pomoć zaposlenima, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kao i do sada, uoči sednice Skupštine grada, ispred ulaza je održana konferencija za novinare na kojoj je šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović rekao da je pravi razlog za rebalans to što gradska vlast nije uspela da 19,3 milijarde, koliko je budžetom bilo predviđeno, uloži u investicije.

"Do 1. oktobra ove godine realizovano je samo 6,5 milijardi dinara, što znači da je stepen realizacije investicija, odnosno sprovođenja javnih projekata, nepunih 34 odsto", ističe Jovanović.

Da učestvuje u radu skupštine Jovanović bi imao prave podatke koji demantuju njegove tvrdnje, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"U ovom trenutku, stojim iza toga, je ugovoreno, znači potpisani ugovori, 12,6 milijardi. To znači da ne razume šta čita, čitao je pogrešan rebalans. Oni moraju da raščiste u svojim glavama – žele li da se radi ili žele li da se ne radi. Pošto kada kažu vi ne trošite dovoljno, onda oni nas pozivaju da ne radimo", navodi Vesić.

Dodao je da je rebalansom povećana stavka za plate za skoro 428 miliona dinara. "To znači da će od 1. novembra svi zaposleni u Skupštini grada, u skladu sa odlukom Vlade, primati veće plate", rekao je Vesić.

U obnovi fasada učestvovaće i gradske opštine 

Odbornici su danas usvojili i odluku koja omogućava da Grad sa opštinama i građanima učestvuje u obnovi fasada. Učešće Grada, po ovoj odluci, može biti čak 90 odsto.

Prva dva sata sednice protekla su u obrazalaganju zaključka kojim se osuđuje pokušaj nasilja javnih funkcionera Opštine Stari grad i gradskih odbornika iz odborničke grupe Savez za Srbiju nad političkim neistomišljenicima. Predstavnici odborničkih grupa koje čine skupštinsku većinu bili su jednoglasni u osudama, kako su rekli, fašističkih metoda i pomenuli su na desetine slučajeva nasilja.

"Ovde se radi o jednom ograđivanju od mržnje, netolerancije, progona političkih neistomišljenika. Svedoci smo da nakon pokušaja linča gospodina Gorana Vesića ispred galerije 'Progres', imali smo niz sličnih aktivnosti", naglašava Aleksandar Mirković, šef odborničke grupe SNS-a.

Polemika je izbila posle izjave Radeta Veljanovskog koji je u ime odborničke grupe Građanski demokratski forum–inicijativa žena Srbije osudio nasilje, ali je i rekao da oni neće podržati zaključak, jer se za govornicom koristi rečnik neprimeren toj instituciji.

Odbornici su doneli 17 odluka vezanih za urbanističke planove, odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekta, dali saglasnost za podelu dobiti javnih preduzeća, odlučili da od prvog decembra dostava za prodavnice i radnje koje nemaju svoje parkinge bude dozvoljena samo od 20 sati do 6 ujutru. Odbornici su razrešili i imenovali nekoliko rukovodilaca javnih preduzeća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара