Dačić: Gana povukla priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Gana povukla priznanje Kosova. Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova.

Ivica Dačić je za Televiziju Prva rekao da je u toku vikenda stigla nota iz Ministarstva spoljnih poslova Gane, u kojoj se navodi da ta zemlja povlači priznanje Kosova.

"To je do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima trideset miliona stanovnika, tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije", rekao je Dačić i ponovo najavio da će do kraja godine biti još povlačenja priznanja.

Dačić je rekao da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

"Gana je ozbiljna zemlja i nota koju su oni napisali je bolja nego da smo je mi napisali. Već u drugoj rečenici stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova, da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da je predstavljala kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244, kao i da će oni poštovati rezultate dijaloga", naveo je Dačić.

Istakao je da je Gana jedna od značajnih zemalja Afrike.

"Podsetiću da su prištinski zvaničnici jurili njih po hodnicima u UN, čak su objavljivali i na Fejsbuku da su se sa njima sreli", rekao je Dačić.

To što je Gana povukla priznanje uticaće i na druge zemlje 

Dačić je, nakon polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, rekao da je Gana zemlja sa velikim političkim uticajem i da će to što je povukla priznanje nezavisnosti Kosova svakako uticati i na druge zemlje, posebno iz tog regiona, da povuku odluku o priznanju.

Naglasio je da je to rezultat sistematskog delovanja predstavnika države, počev od predsednika, vlade, ministarstva spoljnih poslova, predsednice parlamenta.

"Nije lako bilo da se dođe do jedne ovakve odluke. Za to je bilo potrebno godinu i po dana kontinuiranog rada, sastanaka. Ministarka spoljnih poslova Gane bila je u poseti Srbiji, predsednik je sa njom razgovarao i u Njujorku. Ja sam bio u Gani. I posle dugog rada usledila je ovakva odluka", naveo je Dačić.

Navodi da je Gana notu o povlačenja priznanja donela 7. novembra, da je već sutradan prosleđena Prištini, ali da ona o tome nije obavestila javnost.

Dačić je još ukazao na to da je bivša Jugoslavija imala dobre odnose sa Ganom i da je Josip Broz Tito zajedno sa tadašnjim predsednikom Gane Kvameom Nkrumahom bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Gana: Odluka o priznanju Kosova bila je preuranjena

Vlada Republike Gane odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države, jer predstavlja kršenje Helsinškog dogovora i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, navodi se u diplomatskoj noti te države upućenoj Srbiji.

U noti, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da je Gana 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje, ali da se ispostavilo da je ta odluka bila preuranjena:

"Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena".

U noti se podseća na stav 10. Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, u kojem se Generalni sekretar ovlašćuje da "uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave, da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova".

Odluka Vlade Gane u tom trenutku verovatno je bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom, navodi se u noti.

Dodaje se i da je Vlada Gane uzela u obzir postojeći dijalog između Beograda i Prištine čiji je cilj rešavanje tog pitanja i da podržava tekući proces.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je vladi Republike Gane zbog te odluke, koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava.

"Odluka Vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije je još jedna potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom", naveo je Dačić.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво