Bilčik: Opasno je menjati pravila proširenja EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da su predlozi kojima bi se menjala pravila pristupanja Evropskoj uniji opasni i da potkopavaju verodostojnost procesa pridruživanja.

Bilčik je u intervjuu Pobjedi odbio ideju da Brisel zemljama koje žele da postanu deo Unije na sledećem samitu EU–Zapadni Balkan, narednog maja, "servira" nova pregovaračka pravila, prema kojima bi se kandidatima umesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva, odnosno ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Predloge bi na sednici Saveta EU za opšte poslove, koja će biti održana 19. novembra u Briselu, trebalo da iznesu predstavnici Francuske, a Bilčik ističe da pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena u vreme dijaloga sa zemljama kandidatima.

"Ne vidim alternativu punopravnom članstvu u EU za naše partnere na Zapadnom Balkanu. Smatram da su svi drugi predlozi opasni. Oni potkopavaju i političke i tehničke aspekte, kao i ukupnu verodostojnost procesa pridruživanja", rekao je Bilčik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи