Mustafa se protivi "mini šengenu"

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa usprotivio se sastanku u Ohridu i naglasio da "mini šengenske" politike udaljavaju zemlje Zapadnog Balkana od puta evropskih integracija i stavljaju ih u skrovište Evroazije kojim dominira Rusija, prenosi "Gazeta ekspres".

Isa Mustafa je istakao da su to "manevri Srbije da Evropskoj uniji nametne obaveze za normalizaciju odnosa sa Kosovom i priznavanje nezavisnosti Kosova".

"Možda premijeri Albanije i Severne Makedonije imaju jasnu predstavu gde su interesi njihovih zemalja, ali Kosovo uopšte nema", navedeno je u reakciji predsednika DSK-a, prenosi Kosovo onlajn.

Mustafa je upitao u kojim se kuhinjama kuvaju projekti Carinske unije zemalja Zapadnog Balkana, Zajedničkog tržišta zemalja Zapadnog Balkana i odnedavno "mini šengena" između ovih zemalja.

Na prvi pogled deluje atraktivno, dodao je Mustafa, ali u osnovi vode u novu Jugoslaviju, sa Albanijom bez Hrvatske i Slovenije.

"To su ideje koje mi nismo podržali dok smo vodili Vladu i nećemo ih podržati kao Demokratski savez Kosova, ni na poziciji ni u opoziciji. Baš kao što ne podržavamo promenu državnih granica Kosova. Kosovo bi trebalo da teži jedinstvenom evropskom tržištu, prvo na osnovu SSP-a koji takođe uređuje carine i postaje deo Šengenskog sporazuma, gde su zemlje EU", ukazao je Mustafa.

"'Mini šengenski' sporazumi nastali su kada projekat koncipiran u Srbiji za Carinsku uniju i ideja Ekonomske unije zemalja Zapadnog Balkana nisu realizovani zbog protivljenja Kosova i Crne Gore", napomenuo je Mustafa.

Konstatovao je da takvi sporazumi dovode do situacije da "Srbija prikuplja najviše sredstava od poreza, bilo na granicama, bilo da je PDV, carina, akcize, u velikoj meri i u ime Kosova  (jer nije priznala nezavisnost Kosova), jer ono ima najdužu granicu, a u ostalim delovima Albanija, Makedonija i Crna Gora".

"Kosovo nije ograničeno ni sa jednom od država članica EU. Stoga bismo ovim sporazumom preneli svoj suverenitet na susedne zemlje, jer se zna da Šengen (mini ili mali) podrazumeva jedinstvene politike država članica za slobodan prelazak granica bez kontrole, a to bi se odnosilo i na 'mini-Šengen' Srbije i pristalica njene hegemonije. 'Mini-šengenske' politike udaljavaju zemlje Zapadnog Balkana od puta evropskih integracija i stavljaju ih u skrovište Evroazije kojim dominira Rusija", smatra Mustafa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво