Dačić: Nisu hteli previše da se zalažu za ukidanje taksi

Navršilo se godinu dana otkako je na snagu stupila taksa Prištine na srpsku robu najpre od 10 odsto, a 12 dana kasnije i celih 100 odsto. Osim što je nanela veliku ekonomsku štetu sa obe strane administrativne linije, ta mera blokirala je i dijalog Beograda i Prištine. Ivica Dačić je poručio da Srbija želi komprimis, ali da ne pristaje na necivilizacijske jednostrane akte.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije bilo razloga za uvođenje necivilizacijske mere kakve su takse, a da je povod za Prištinu bilo glasanje u Interpolu.

"Oni imaju objektivan problem jer nemaju dovoljno veliku podršku da budu članice međunarodnih organizacija. Članstvo u Interpolu im ne treba za borbu protiv kriminala, već da pokažu da su suverena država", rekao je Dačić.

U Prištini su rekli da su takse uvedene jer je Beograd radio na povlačenju priznanja Kosova, na šta je Dačić rekao da nikada nije ni bio plan da se Prištini pomogne.

"To im je bio povod za takse, ali zašto se to odnosi i na BiH, oni nemaju veze sa Interpolom", rekao je Dačić.

Tom političkom igrom su, ističe, nanete velike štete srpskoj privredi, ali i građanima na Kosmetu koji moraju da kupuju skuplju robu.

"Očekivali smo da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak da se ukinu takse, ali o kakvom uticaju da pričamo kada nakon godinu dana takse i dalje ostaju. Nisu hteli da se previše zalažu da se ukinu, to govori dovoljno o tome da su dvostruki standardi", rekao je šef srpske diplomatije.

Podseća da je ukidanje taksi ključan preduslov za dijalog.

"Oni su ubili dijalog uvođenjem taksi. Tek kada budu ukinute, dijalog može biti nastavljen. Kada i da li će se desiti, bez obzira na promene u vladi u Prištini prerano je da se govori", ocenio je Dačić.

Poručuje da Beograd nastavlja svoju politiku. "Želimo kompromis, ali ne pristajemo na necivilizacijske jednostrane akte", zaključio je Dačić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво