Brnabićeva posetila fabriku automobila u Šangaju

Posetom fabrici automobila "Saik motors" i inovacionom centru "Džangđang" u Šangaju, premijerka Ana Brnabić završila je višednevnu posetu Kini.

Brnabićeva je predvodila delegaciju Srbije koja je, povodom 2. Kineskog međunarodnog sajma izvoza EKSPO, boravila u Šangaju.

Kompanija "Saik motors", koju je premijerka obišla, u svom kompleksu ima pet pogona koji čine jednu proizvodnu celinu, na površini od milion kvadratnih metara.

Osim pet pogona, tu su i dva velika skladišta za delove, za potrebe fabirke u Šangaju, ali i za njihove centre širom sveta, kao i jedno skladište za gotove proizvode i magacin za rezervne delove.

Fabrika poseduje i zonu za proizvodnju solarne energije, koja čini 15 odsto ukupne energije koja se koristi u pogonu.

Proizvodni kapacitet fabrike je 200.000 automobila godišnje, veliki deo proizvodnje je robotizovan, a novi model pušten je na tržište 31. avgusta ove godine.

Izvoze automobile širom sveta, a dva najpoznatija modela su "Roeve" i "MG".

Brnabićeva je zatim posetila i grad nauke "Džangđang".

Tokom boravka u Šangaju Brnabićeva se susrela sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je potvrdio da će naredne godine posetiti Srbiju.

Premijerka je govorila i na otvaranju Sajma EKSPO, uz svetske zvaničnike - kineskog predsednika Si Đinpinga, francuskog predsednika Emanuela Makrona i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Na Sajmu su se predstavili i srpski proizvođači, najviše iz prehrambene idustrije, a jedna domaća kompanija potpisaće ugovor za izvoz mesa iz Srbije sa kineskim partnerom vredan 60 miliona dolara.

Srpska delegacija, u kojoj su bili ministri Rasim Ljajić, Nenad Popović i Aleksandar Antić, imala je sastanke i sa velikim kineskim kompanijama - Hbisom, Huavejom i Bankom Kine, a održan je i Kinesko-srpski poslovni forum.

Premijerka je tokom boravka u Šangaju održala predavanje na Univerzitetu Đaotong, kineskim i srpskim studentima, posetila luku u Baošanu i, zajedno sa Marinom Maljković, otvorila košarkašku akademiju za devojčice u Kini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво