Brnabićeva posetila fabriku automobila u Šangaju

Posetom fabrici automobila "Saik motors" i inovacionom centru "Džangđang" u Šangaju, premijerka Ana Brnabić završila je višednevnu posetu Kini.

Brnabićeva je predvodila delegaciju Srbije koja je, povodom 2. Kineskog međunarodnog sajma izvoza EKSPO, boravila u Šangaju.

Kompanija "Saik motors", koju je premijerka obišla, u svom kompleksu ima pet pogona koji čine jednu proizvodnu celinu, na površini od milion kvadratnih metara.

Osim pet pogona, tu su i dva velika skladišta za delove, za potrebe fabirke u Šangaju, ali i za njihove centre širom sveta, kao i jedno skladište za gotove proizvode i magacin za rezervne delove.

Fabrika poseduje i zonu za proizvodnju solarne energije, koja čini 15 odsto ukupne energije koja se koristi u pogonu.

Proizvodni kapacitet fabrike je 200.000 automobila godišnje, veliki deo proizvodnje je robotizovan, a novi model pušten je na tržište 31. avgusta ove godine.

Izvoze automobile širom sveta, a dva najpoznatija modela su "Roeve" i "MG".

Brnabićeva je zatim posetila i grad nauke "Džangđang".

Tokom boravka u Šangaju Brnabićeva se susrela sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je potvrdio da će naredne godine posetiti Srbiju.

Premijerka je govorila i na otvaranju Sajma EKSPO, uz svetske zvaničnike - kineskog predsednika Si Đinpinga, francuskog predsednika Emanuela Makrona i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Na Sajmu su se predstavili i srpski proizvođači, najviše iz prehrambene idustrije, a jedna domaća kompanija potpisaće ugovor za izvoz mesa iz Srbije sa kineskim partnerom vredan 60 miliona dolara.

Srpska delegacija, u kojoj su bili ministri Rasim Ljajić, Nenad Popović i Aleksandar Antić, imala je sastanke i sa velikim kineskim kompanijama - Hbisom, Huavejom i Bankom Kine, a održan je i Kinesko-srpski poslovni forum.

Premijerka je tokom boravka u Šangaju održala predavanje na Univerzitetu Đaotong, kineskim i srpskim studentima, posetila luku u Baošanu i, zajedno sa Marinom Maljković, otvorila košarkašku akademiju za devojčice u Kini.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 08. nov 2019, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

Kineska autoindustrija....

Kinezi uveliko rade na razvoju svoje autoindustrije i za ocekivati je da uskoro preplave svjetsko trziste dobrim i jeftinim automobilma cime bi bila ostvarena potpuna dominacija kineske ekonomije na svjetskom trzistu.Kina u ovom momentu gradi fabriku automobila u Rusiji,a izvozi ih sirom svijeta osim u EU i SAD koje jos uvijek ne dopustaju kineskim autima da dodju na njihova trzista pod izgovorom da putnici u njima nisu bezbjedni pri udarima.
Medjutim,siguran sam da ce u buducnosti kineska auta,zahvaljujuci kvalitetu i cijeni,ovladati svjetskim trzistem,kao sto ovladava i ostalim robama.

(petak, 08. nov 2019, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

Iz Grčke

Ja nisam Srpkinja ali toliko vremena što pratim vesti Srbije mislim da je gospoda Ana osoba koja ima ideje za napredak Srbije, mislim da ima dobre ideje i želi da promoviše inovacije, talenat, nove metode koje će da olakšavaju život naroda. Tako mi se bar čini i nadam se da je tako. Nadam se sad posle tog putovanja u Kini gde je videla toliko nove stvari i stil života nešto da prenese i u Srbiji , neku novu ideju koja može da pomaže u napretku. :)