Međusobno uvažavanje Srbije i Indije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se s ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjanom Džaišankarom, s kojim je razgovarala o unapređenju parlamentarnih i ukupnih bilateralnih odnosa, kao i mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje.

Maja Gojković i ministar spoljnih poslova Indije su istakli da dve zemlje veže višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje.

Predsedmnica Skupštine je ocenila je da se njihovi odnosi razvijaju uz puno međusobno uvažavanje i podršku, i podsetila da je prošle godine obeležena 70. godišnjica od uspostavlanja diplomatskih odnosa, saopšteno je iz Skupštine. 

Maja Gojković je istakla da dve države vezuje i saradnja utemeljena u Pokretu nesvrstanih zemalja, podsećajući da je osnivačka skupština 1961. godine održana upravo u Domu Narodne skupštine, kao i da su odnosi u intenzivirani nakon posete tadašnjeg predsednika Vlade, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji 2017. godine.

Predsednica parlamenta je zahvalila Indiji što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i što je prijatelj Srbije i ima razumevanja za njene stavove, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Ministar spoljnih poslova Indije je istakao da njegova zemlja veruje u poštovanje međunarodnog prava, i da je stajala uz Srbiju u teškim trenucuma i naglasio da je stav Indije kada je reč o Kosovu i Metohiji stvar principa.

Gojković je rekla da je parlamentarni nivo saradnje važan za unapređenje bilateralnih odnosa, a Džaišankar je naglasio da činjenica da su predsednici oba doma Parlamenta Indije bili u Srbiji pokazuje da se pridaje značaj parlamentarnoj saradnji.

Ministar spoljnih poslova Indije čestitao je na uspešno organizovanom 141. zasedanju Interparlamentarne unije, ukazujući da činjenica da je Beograd okupio 149 zemalja na jednom mestu i 77 predsednika parlamenata predstavlja veliki korak i znak međunarodne pozicije Srbije.

Gojković i Džaišankar su se založili za jačanje privrednih veza, i posebno ukazali na mogućnosti saradnje u industriji traktora, poljoprivredno-prehrambenoj industriji, IT industriji, zdravstvu, kao i namenskoj industriji.

Oni su ukazali na značaj kulturne saradnje između dve zemlje, i posebno u tom okviru saradnje oblasti filmske industrije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво