Paunović: Akcioni plan za prava manjina beleži rezultate

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović učestvovala je u Briselu na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji. Navela je da se od usvajanja Akcionog plana beleže rezultati na svim poljima kada je u pitanju sprovođenje aktivnosti koje su njime predviđene.

Suzana Paunović  je tokom učestvovanja na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU u Briselu, ukazala da je usvajanjem tog Akcionog plana uspostavljen mehanizam za potpunu implementaciju zakonodavnog okvira, kao i mehanizam za merenje napretka u ostvarivanju prava nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, ona je istakla da je posebno važno što je od samog početka nacionalnim manjinama omogućeno da preko svojih predstavnika učestvuju u kreiranju i u praćenju tog dokumenta.

Paunović je navela da se od usvajanja Akcionog plana beleže rezultati na svim poljima kada je u pitanju sprovođenje aktivnosti koje su njime predviđene, a da u prilog tome govori i činjenica da je za tri godine njegove primene realizovano ili se i dalje realizuje više od 80 odsto aktivnosti.

Proces izveštavanja, ističe Paunovićeva, karakterišu od samog početka i u svim fazama transparentnost i inkluzivnost.

Dodaje da u sprovođenju aktivnosti i izveštavanja učestvuje 80 organa i institucija, uključujući i nacionalne savete nacionalnih manjina i savete za međunacionalne odnose koji funkcionišu na lokalu.

"Napredak u realizaciji aktivnosti meri se na svaka tri meseca. Na 1.074 priloga nosilaca aktivnosti, koliko je do sada prikupljeno, i na 11 izveštaja koji su na osnovu dobijenih predloga sačinjeni, bilo je svega šest komentara nacionalnih saveta nacionalnih manjina, što govori o posvećenosti Srbije sprovođenju Akcionog plana", podvukla je Paunovićeva.

Prema njenim rečima, unapređen je i zakonodavni okvir, a rezultati su postignuti i na polju službene upotrebe jezika i pisma, ličnom i statusnom položaju pripadnika nacionalnih manjina.

Osim toga, dodaje, izmenama zakona precizirane su nadležnosti nacionalnih saveta, radilo se na osnaživanju ekonomskog položaja nacionalnih manjina, kao i na međunarodnoj i regionalnoj saradnji u toj oblasti.

Paunovićeva je podsetila da je Vladin Savet za nacionalne manjine, kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, a čine ga resorni ministri i direktori vladinih službi, kao i predsednici svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina nadzire sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

broj komentara 0 pošalji komentar