Brnabić: Si potvrdio da ponovo dolazi u Srbiju

Sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom je još jedna potvrda odličnih političkih odnosa Srbije i Kine, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i prenela da je predsednik Kine potvrdio da će sledeće godine posetiti Srbiju.

"Si je potvrdio da će prihvatiti poziv predsednika Aleksandra Vučića i da će u svom gustom rasporedu naći vreme za još jednu posetu Srbiji", prenela je premijerka Brnabić srpskim novinarima nakon razgovora sa Sijem.

Kako je rekla, sa kineskim predsednikom razgovarala je o političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i o saradnji u svim drugim oblastima, sve većem broju kineskih turista u Srbiji, zajedničkim policijskim patrolama, odnosno o sveukupno jako bliskoj saradnji.

"Razgovarali smo o tome da Srbija podržava politiku jedne Kine, kao i da Kina i dalje nastavlja i nastojaće da podrži Srbiju u međunarodnoj areni po pitanju Kosova i Metohije", istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima koje realizuju srpska i kineska strana, onima koji su završeni, kao i o onima koji su u toku ili u planu, kao i o sve većem broju kineskih investicija u Srbiji.

Razgovaralo se i o poslovanju Železare Smederevo, budući da je, kako je podsetila, kineski predsednik Si Đinping i bio čovek koji je sa srpskim rukovodstvom doveo Hbis u Srbiju.

Podsetila je da je jedna od važnih investicija u Srbiji i kineska fabrika guma u Zrenjaninu, "Linglong".

"Mnogo je tema, političkih i ekonomskih, i sastanak je još jedna potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva dve zemlje, i toga da Srbija i Kina dele viziju sveta koji je otvoren, slobodan za promet ljudi, robe, usluga i kapitala, svet bez barijera, bez protekcionizma, trgovinskih ratova", zaključila je Brnabićeva.

Susret s Makronom 

Ana Brnabić je razgovarala i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, tokom svečanog prijema koji je kineski predsednik priredio za lidere delegacija koje učestvuju na Drugom kineskom međunarodnom sajmu izvoza – Ekspo.

Prenela je novinarima da se Makron srdačno zahvalio što je ona prisustvovala komemoraciji nekadašnjem francuskom predsedniku Žaku Širaku i što je Srbija na taj način ukazala poštovanje Francuskoj.

"U svakom trenutku i u svakom smislu pokazujemo da ulažemo napore i energiju u širenje prijateljstva i partnerstava sa svim zemljama sveta", rekla je Brnabićeva.

Premijerka se na prijemu srela i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Razgovori o kvotama za čelik

Sumirajući prvi dan posete Kini, tokom kojeg je razgovarala sa predstavnicima Hbisa, Banke Kine i Huaveja, premijerka je rekla da su to bili razgovori o konkretnoj saradnji i projektima koji donose benefit za građane Srbije.

"Jako sam zadovoljna današnjim danom i razgovorima o konkretnoj saradnji i projektima koji bi doneli benefit za građane, sastancima o budućoj saradnji. Dogovoreni su neki konkretni koraci koji znače više posla za naše kompanije, za naše građane, za veći izvos iz Srbije", prenela je Brnabićeva novinarima.

Premijerka je posebno podvukla podatak da je u prvih devet meseci ove godine izvoz iz Srbiju u Kinu porastao 215 odsto.

"To pokazuje otvorenost Kine, kao i da možemo dalje da sarađujemo na uzajamnu korist", istakla je Brnabićeva.

Prenela je da je sa predstavnicima Hbisa, vlasnicima smederevske železare, razgovarala o kvotama za čelik, kao i o ulaganjima kineske kompanije u srpsku čeličanu.

"Srećna sam jer Hbis najavljuje ulaganja u nove tehnologije, kako bi Železara bila još bolja", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je podsetila da Banka Kine podržava kineske investicije u Srbiji, a da je u razgovoru sa rukovodstvom banke bilo reči u kojim oblastima bi ona mogla da se uključi – da finansira infrastrukturne projekte, ali i u otkupu državnih obveznica koje bi bile plasirane na kineskom tržištu.

"Očekujem da će Banka Kine proširiti poslovanje i uvećati kapital koji je uložen u Srbiju", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je sa predstavnicima Huaveja razgovarala o razvoju tehnologija, 5G mreže, digitalizaciji i izrazila nadu da će se ta kompanija odlučiti da Data centar u Kragujevcu bude njihov centar u jugoistočnoj Evropi, i da će o tome nastaviti razgovore.

Cilj da Srbija na Ekspo sajmu bude partner Kini

Ana Brnabić će biti među glavnim govornicima koji će sutra otvoriti Ekspo u Šangaju, a cilj je, kako kaže, da Srbija na sledećem ili, eventualno, četvrtom Sajmu bude zemlja partner Kini.

"Sutra sam jedan od glavnih govornika na otvaranju Ekspo sajma u Šangaju i drago mi je što je ta čast pripala i Srbiji", rekla je Brnabićeva.

Kako je rekla, u obraćanju će govoriti o zajedničkoj politici Srbije i Kine – politici otvorenog sveta i saradnje, a ne protekcionizma.

"Jedna od stvari koju ćemo ponuditi i za koju se borimo, a o tome sam razgovarala i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, jeste da Srbija želi da na trećem Ekspo sajmu, naredne godine, ili eventualno, četvrtom, bude zemlja partner Kini", rekla je Brnabićeva.

Srpski privrednici, njih oko 20, predstaviće se, na srpskom ekonomskom paviljonu na Sajmu na kojem se očekuje učešće predstavnika više od 100 zemalja i regiona, kao i više 150.000 profesionalnih kupaca iz Kine i drugih zemalja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво