Vučić: Zadovoljan sam sadržajem razgovora sa Palmerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom da je poznato da su stavovi Srbije i SAD o Kosmetu različiti, ali da je zahvalan Palmeru jer je bio spreman da čuje i sasluša šta Srbija misli. Palmer je rekao da je odluka EU da ne otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom istorijska greška i loša poruka Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Palmerom najpre razgovarao u četiri oka, a zatim su usledili razgovori dveju delegacija. Istakao je da je zadovoljan razgovorima jer su razmotrena sva sporna pitanja i sve razlike.  

Istakao je odlučnost za pronalaženje rešenja u budućnosti koja bi značila bolje i bilateralne odnose između SAD i Srbije.

Vučić je rekao da je otvoreno govorio sa Metjuom Palmerom i da veruje da će uskoro, za dva do tri meseca, biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je rekao, ceni podršku SAD evropskom putu Srbije jer je to od velikog značaja. Dodaje da se razgovaralo o pitanjima koja su sporna i koja ponekad umeju da zabole svakoga u Srbiji.

Objašnjava da je otvoreno govorio sa Palmerom i da su jedan drugome razjasnili mnoge stvari.  

Predsednik je rekao da Beograd želi ozbiljan i odgovoran dijalog koji bi vodio kompromisnom rešenju. 

"Ono što sam rekao Palmeru i drugima, Srbija je spremna za kompromis ali nije i neće biti spremna za unižavanje svog naroda na Kosovu i Metohiji i naroda u celini", rekao je predsednik.  

Kaže da Beograd nije isticao ekstremne i radikalne zahteve i da nije tražio ono što niko drugi ne može da prihvati, ali napominje da je nemoguće Srbiju uniziti i naterati na nešto što je protivno njenim nacionalnim interesima.  

Istakao je da je intenziviranje odnosa sa SAD važna stvar i u skladu s tim je pozvao predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju. Podsetio je da nijedan predsednik SAD nije bio u Beogradu od 1980. godine i rekao da veruje da bi to bio snažan impuls razvoju odnosa dveju zemalja. 

"Tramp bi na licu mesta na najbolji način mogao da oseti situaciju u Srbiji i regionu i kako bi ga srpski narod dočekao", rekao je Vučić.  

Dodaje i da je ekonomska saradnja sve bolja i uspešnija i da sve veći broj američkih kompanija ulaže u Srbiji. 

Palmer: SAD žele da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Metju Palmer je posle sastanka rekao da je imao priliku da razgovara sa Vučićem o političkoj situaciji u Srbiji i celom regionu. 

 

Rekao je da je to izuzetno važno posle neuspeha da se nađe kompromis o otvaranju pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"To je po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka čitavom regionu", naveo je Palmer.  

Ističe da Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu u da će uraditi sve što može da ubedi EU da promeni stav.  

"Hvala vam, predsedniče, za ovu priliku, za vaše prijateljstvo i vašu pažnju", rekao je Palmer na kraju obraćanja.  

Palmer je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da na Kosmetu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova ali da je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora.

U tom svetlu, on je naveo da je jasno da je Srpksa lista zadobila podršku velike većine Srba na KiM i pravo da budu predstavljeni u Vladi.  

"Naširoko sam razgovarao o tome sa liderima na Kosovu i mislim da je važno da Srbi imaju priliku da se izraze kroz politički proces", poručio je Palmer. 

Srpska lista bila izložena brutalnoj kampanji

Vučić je dodao da je važno to što je Palmer rekao i da je Srpska lista bila izložena brutalnoj kampanji u Beogradu, Prištini i u svetu. Uprkos tome, rekao je predsednik, dobila je ogromnu podršku ljudi zato što na drugačiji način doživljava Kosovo od Nenada Rašića, Rade Trajković i Slobodana Petrovića.  

"Razumem što su Amerikancima draži ovo troje, jer doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vučić.  

Ipak, kaže da je Srpska lista učestvovala na izborima na KiM i da je u skladu sa Briselskim sporazumom dobila više od 95 odsto glasova Srba. Navodi da predstavnici Srpske liste moraju da budu u vladi ukoliko to žele.  

Kaže da čak i po kosovskom ustavu mogu u vladi da budu neki drugi Srbi ali samo ako dobiju glasove Srpske liste.  

Odgovarajući na navode da je izdajnik, Vučić je rekao da se ne seća da je bilo kada čovek u Srbiji, šta god da je uradio, mogao da dobije podršku za bilo šta što čini. 

"Moj posao je da radim u najboljem interesu Srbije i građana, a da se obazirem na svakoga ko gađa kamenom kola koja vučemo ka vrhu brda ne mogu", rekao je predsednik i dodao da sedam godina sluša da je izdajnik ali da nije čuo zašto je izdajnik i šta je to izdao. 

Dodao je i da Srbija neće da ulazi u sukobe sa SAD i da bi pokazala naivnost i glupost ako bi mislila da može da pobedi. 

"Ne pada mi na pamet da takvu politiku vodim. Probleme ćemo umeti da rešavamo na bilateralnom nivou štiteći naše interese i ne podilazeći najvećoj sili sveta, ali dobro razumevajući šta možemo da učinimo", rekao je Vučić.  

Kaže da Srbija ima mali manevarski prostor ali da mora da sačuva slobodu i vojnu neutralnost.  

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. nov 2019, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

Eu

Po komentarima mi deluje da Srbi lako veruju bilo šta

(ponedeljak, 04. nov 2019, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Zaista je bitno znati...

...da li SAD odlucuju o tome ko ce uci u EU,a ko nece!?
Ako je tako ,sta onda EU predstavlja? Pretnje sankcijama i sankcije su jedina stvar u kojoj su SAD iskrene prema Srbiji

(ponedeljak, 04. nov 2019, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

Samo mirno i dostojanstveno....

Predsjednik Vucic je,u jednom civilizovanom dijalogu i bez guranja prstiju u oci, pokazao Palmeru i cijelom Zapadu da Srbija nece dozvoliti da joj otmu KosMet i da su svi medjunarodnopravni argumenti u njenim rukama,ukljucujuci i najvazniji Rez.SB.1244.U istom momentu,Amerima je jasno da su prosla vremena njihove sile iz 90-tih godine XX vijeka i da ce sa Srbijom morati razgovarati a ne postavljati ultimatume i lupati sakama o stolove.I sto je jako vazno,Predsjednik Vucic im nije i nece dati nikakvog povoda da udare na Srbiju cak ni ekonomskim sankcijama koje je Palmer neki dan najavljivao.Poziv Predsjeniku Trampu da posjeti Srbiju je vrhunac pravog diplomatskog ponasanja Vucica.I samo tako,mirno, dostojanstveno i diplomatski ,treba razgovarati sa ranjenim lavom koji,u suprotnom,moze jos uvijek biti opasan.A,vrijeme radi za Srbe i Srbiju.
Dogodine u Prizrenu,kao sto su Jevreji 2000 godina govorili,Dogodine u Jerusalemu, i vratili se.

(ponedeljak, 04. nov 2019, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

Jole

Najbitnije je da je razgovor bio iskren.To je u ovom trenutku kljucno.

(ponedeljak, 04. nov 2019, 14:04) - wera [neregistrovani]

tako je

Nadam se da je Palmer sada konacno shvatio, da Srbija nece priznati tzv.nezavisno Kosovo, da nece podleci pritiscima i ucenama, da nece sesti za pregovaracki sto sve dok su na snazi takse i dok se i dalje nista nije uradilo po pitanju osnivanja ZSO!

(ponedeljak, 04. nov 2019, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo i Metohija su u celini deo Srbije

Ne postoji nijedan argument koji bi mogao da opravda da Kosovo i Metohija nisu deo Srbije tj. Istorijskih, moralnih ili pravnih argumenta za takvo nešto ne postoje.Zato se i koriste silom da bi održavali ovakvo veštačko stanje, ali kad im nestade moć nad tom silom onda će da nestanu i oni a i svi ostali koji su sa njima kao i ranije kroz istoriju pod osmanlijama turcima, austrougarima a i hitlerom. Jer Srbija pripada Srbima i nikom drugom.

(ponedeljak, 04. nov 2019, 12:27) - Лепи Цане [neregistrovani]

Америка улази у сукоб, не Србија

Ми и не улазимо у сукоб са САД већ они са нама. Па нисмо ми дошли у Северну Америку већ они на Балкан. Докле више таквог спиновања да смо ми за све криви или смо потенцијални кривци...

(ponedeljak, 04. nov 2019, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

nejasno

stalno se govori o nekom kompromisu.Krajnje je vreme da gradjani Srbije znaju o kakvom kompromisu je reč.Ne može Amerika da obećava Srbiji mesto u EU kad se zna da je Evropa u sukobu sa Amerikom.To se javno ne govori ali se iz aviona vidi.Veće bi koristi Amerika imala od tržišta Azije nego Evrope.Što se tiče Kosova tu kompromisa nema.Naše je i tu nema trgovine.Mogu svi da ga priznaju a Srbija nikada.

(ponedeljak, 04. nov 2019, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

Iskrenost

Ja ne znam da li u Srbiji iko može da veruje da Amerika (bar njeni političari) iskreno žele da pomognu Srbiji i uopšte Evropi???Toliko je očigledno da ne samo amerikanci nego uopšte anglosaksonci (natočito englezi pa čak i australijanci) sprovode taktiku Zavadi pa Vladaj!Oni žele da rasture evropu a prvi eksperimentalni korak, nažalost uspešan je bila ex-YU.Kad se evropa izjasnjavala o odcepljenju hrvatske, čekalo se šta će da kažu ameri.A oni ne samo da priznaše hrvatslu nego i bosnu, jer su znali i hteli da to bude triger za totalni raspad i haos.Samo pogledajte sta su englezi uradili u bivšim kolonijama, naročito u Indiji Pakistanu, Kašmiru.Daleko im svima lepa kuća!!!

(ponedeljak, 04. nov 2019, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

Ajde da se razumemo

Nema tog "kompromisa" koji će nama da otme Kosovo ili primora da ga se odreknemo. A što se "podrške" tiče, ja ću pre da verujem u augustovski sneg nego u njihovu podršku. Napodržaše nas u poslednjih 30 godina pa pršti. Neka, hvala, ne treba.