Izmenama pravila do transparentnijeg izbornog procesa

Za troškove redovnih parlamentarnih izbora za sledeću godinu izdvojeno je 9,9 miliona evra, odnosno više od milijardu 171 milion dinara. Od toga, 37 miliona dinara biće izdvojeno za obuku članova biračkih odbora, kako bi se unapredio izborni proces. Istovremeno, pet meseci uoči redovnih parlamentarnih izbora, Republička izborna komisija (RIK) otvorila je javnu raspravu i pozvala stručnu javnost da dâ predloge i sugestije u promeni izbornog zakonodavstva. Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, za RTS kaže da će novim pravilima domaćim i i stranim posmatračima biti omogućeno da prate i rad organa za sprovođenje izbora od početka do kraja.

Vladimir Dimitrijević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je reč o podzakonskim aktima koje će doneti RIK i koji će postati, ukoliko budu prihvaćeni, sastavni deo uputstva za sprovođenje izbora. Oni se, kako je napomenuo, donose nakon raspisivanja izbora.

"Kada je reč o izmeni Zakona o izboru narodnih poslanika, ona se neće dogoditi do raspisivanja narednih izbora, jer je praksa svih razijenih demokratskih društava da se zakonodavstvo ne menja u izbornoj godini", naveo je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima te dokumente usvaja RIK.

"Oni su nama dati u formi inicijative. Ideja je da se nakon održavanja javne rasprave, javnost apsolutno upozna sa svim merama", istakao je Dimitrijević.

Navodi da je počev od 2016. godine, RIK imala aktivnu saradnju sa predstavnicima OEBS-a i da je od 2017. godine uveden niz novina koje su sadržane u preporukama OEBS-a i koje predstavljaju dobru praksu.

"Uveli smo kontrolni formular, identifikacione kartice, promenili izgled paravana, podigli smo jedan nivo međunarodne saradnje koji do tada nije postojao. Sada će biti omogućeno domaćim i stranim posmatračima da prate i rad organa za sprovođenja izbora od početka do kraja. Dakle, bukvalno od štampanja izbornog materijala, preko otvaranja biračkih mesta do prebrojavanja i utvrđivanja rezultata glasanja. Biće tu organizovano i skeniranje zapisnika o radu biračkih odbora, ali i mogućnost da svaki birač nakon izbora može da postavi pitanje RIK-u da li je glasao ili ne i izvrši uvid u izvod iz biračkog spiska", rekao je Dimirijević.

Prema njegovi rečima, birački spiskovi su i ranije bili dostupni javnosti.

"Na biračkom mestu je prisutno i više predstavnika opozicionih stranaka, bude ih više nego predstavnika koalicije na vlasti. Novina je da ćemo mi organizovati obuku potencijalnihi članova biračkih odbora kako bismo unapredili kvalitet tih zapisnika", istakao je Dimitrijević.

Dodaje da se dešavalo da birač nakon glasanja iznese listić sa biračkog mesta.

"Ideja je da se o tome policija odmah obavesti. Ideja je da preventivno delujemo, jer se uvek pokazuje sumnja u kružne listiće i tzv. bugarske vozove", naveo je Dimitrijević.

Izmene ne pretpostavljaju izmenu zakonodavstva već samo uslova pod kojima se preciziraju zakonske norme.

"Mi sada po prvi put uvodimo praksu da se o tome razgovara i pre raspisivanja izbora. OEBS ne nalaže ništa, oni samo predlože dobru praksu. Mi smo sve te preporuke uneli. Ovo je samo još nekoliko novina koja će doprineti apsolutnoj javnosti izbornog procesa u svakom momentu", istakao je Dimitrijević.

Ta pravila, kako je naveo, još nisu doneta.

"RIK je nezavisno telo koje odgovara samo skupštini. Nakon završetka okruglih stolova javnost će i dalje moći da, preko internet stranice RIK-a, i sama daje inicijative", kazao je Dimitrijević.

Dodaje da u radu RIK-a opozicione parlamentarne stranke učestvuju sporadično.

"Iz kog razloga, ne znam. U skladu sa našim Poslovnikom, svaki član RIK-a ima i pravo i obavezu da učestvuje u radu RIK-a", kazao je Dimitrijević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи