Tanja Fajon za RTS: Dijalog u Skupštini, a ne na ulicama

Predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, Tanja Fajon, rekla je za RTS da želi da pomogne Srbiji što više u procesu proširenja. Volela bih kada bismo došli u situaciju da opozicija bude dovoljno jaka da učestvuje na izborima jer je to dobro za demokratiju, istakla je Fajonova.

Dvodnevna poseta visokog funkcionera Evropskog parlamenta Tanje Fajon bila je prilika da se sa parlamentarcima i relevantnim političkim akterima razgovara o budućnosti evrointegracija. Na kraju posete Beogradu, dala je intervju za Radio-televiziju Srbije.

Srpski i evropski parlamentarci sastaju se dva puta godišnje, naizmenično u Beogradu i Strazburu. Ovog puta goste iz Evropske unije predvodi Tanja Fajon, poslanica Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i predsednica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom.

– Bili smo dva dana u Narodnoj skupštini i razgovarali sa parlamentarcima i zvaničnim predstavnicima Vlade i civilnog društva i medija, bilo je to dobro iskustvo.

Kao neko ko dolazi iz regiona, iz Slovenije, i kao poslanik više od deset godina i neko ko se bavi proširenjem, želim da pomognem Srbiji što je više moguće. 

Ima li u Srbiji evroentuzijazma ili evroskepticizma?

– Svesna sam da je u Srbiji u ovom momentu pesimizam verovatno jači zato što smo u EU imali nekoliko negativnih odluka, posebno u poslednje vreme kada su u pitanju Severna Makedonija ili Albanija. Ovoga puta sam zaista krtična na odluke EU, Francuske ili nekih drugih zemalja, jer ono što smo obećali na kraju nismo ispunili.

S druge strane, kada razgovaram sa mladim ljudima u Srbiji koji traže šansu negde drugde – svi putuju na Zapad, u Evropu. Dakle, sistem evropskih vrednosti je prisutan.

Evropski parlament posreduje u razgovorima vlasti i opozicije u pogledu izbornih uslova i standarda. Kakav je Vaš utisak o tome?

– Imamo preporuke od ODIR-a za poštene, demokratske i fer izbore. Naravno, bojkot koji imamo s jedne strane – bojkot opozicije i nekih poslanika u parlamentu – nije dobar. Ja bih uvak kao poslanica tražila da taj dijalog bude u Skupštini, a ne na ulicama. Razumem neke od njihovih argumenata, ali bih volela da je opozicija dovoljno jaka da učestvuje na izborima jer je to dobro za demokratiju. 

Koji su to glavni uslovi za fer i poštene izbore?

– Sloboda medija i da se smanji pritisak na birače – to je ono što najčešće čujem od opozicije. A kad je u pitanju sloboda medija, znamo šta je rekla EK – da u Srbiji nema napretka povodom slobode medija.

Poznato mi je da je vlast slala novu medijsku strategiju. Očekujem pozitivnu javnu raspravu u novembru u Skupštini oko formiranja nezavisne agencije REM, koja radi u krnjem sastavu, a ima važnu ulogu nadzora, monitoringa svih elektronskih medija.

Ima previše nasilja i pretnji novinarima. Bila sam novinaraka i znam kako je kada nemate uslove za rad.

Kada će EP odobriti novi sastav Evropske komisije? 

– Čini mi se da ćemo glasati u novembru u EP, i da će Komisija započeti rad 1. decembra, i imaćemo komesara za proširenje da bismo što je brže moguće dali nadu ljudima na Zapadnom Balkanu da sve to što oni čine ima i neke rezultate.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво